Eiropas Parlaments vienojas automašīnās ieviest avārijas zvanu sistēmu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

No 2015.gada oktobra visus jaunos automašīnu modeļus vajadzēs aprīkot ar avārijas zvanu sistēmu ("eCall"), kas automātiski ziņos glābšanas dienestiem par autoavārijām, otrdien vienojušies Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Jaunajai "eCall" sistēmai plāno izmantot Eiropas vienoto neatliekamās palīdzības dienesta tālruņa līniju 112, autoavārijas gadījumā automātiski dodot ziņu dienestiem. Sistēma nosūtīs datus par transportlīdzekļa atrašanās vietu un ļaus glābējiem ātrāk nokļūt negadījumu vietās, tādējādi glābjot cilvēku dzīvības un mazinot traumu smagumu.

Deputāti, uzsverot jauno noteikumu nepieciešamību, norādīja, ka 2012.gadā ceļu satiksmes negadījumos gāja bojā 28 000 cilvēki un 1,5 miljoni guva traumas. EP aplēses liecina, ka "eCall" ieviešana Eiropā ļautu glābt līdz 2500 dzīvību gadā.

Aktivizējot "eCall" sistēmu, glābšanas dienesti automātiski saņems vienīgi datus, kas ziņo par "eCall" aktivizācijas veidu (manuāli vai automātiski), automašīnas modeli, degvielas veidu, negadījuma laiku, transportlīdzekļa atrašanās vietu, braukšanas virzienu un aizsprādzēto drošības jostu skaitu attiecīgajā automašīnā.

Eiropas Komisija aprēķinājusi, ka "eCall" ierīces vienam auto varētu izmaksāt aptuveni 100 eiro. Deputāti arī norāda, ka "eCall" ir plānots kā sabiedrisks pakalpojums un tāpēc tas ražotājiem jānodrošina bez maksas.

Deputāti "eCall" regulu pieņēma ar 528 balsīm "par" un 126 "pret". Gala vārds šajā jautājumā piederēs ES dalībvalstīm, proti, ES Padomei - dalībvalstu attiecīgās nozares ministriem.
 


Написать комментарий