Lieldienās «modē nākušas» paipalu olas; baltās konkurencē zaudē

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Kamēr arvien populārākas Lieldienu galdā kļūst paipalu olas, ražotājiem nereti ar grūtībām spējot apmierināt augošo pieprasījumu pēc tām, no modes pamazām iziet baltās olas, kas tiek ražotas īpaši šiem svētkiem.

Balto olu patēriņš uz Lieldienām ik gadu samazinās, Latvijas patērētājam arvien vairāk dodot priekšroku brūnajām olām, portālam BNN atzīst Balticovo valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

Vienlaikus viņš norāda, ka tirgus ar olām, gan brūnajām, gan baltajām, kā ik gadu, tiks nodrošināts. Uzņēmums veikalu plauktiem piegādās gan pašu baltās olas, gan baltās olas no Somijas.

Tāpat uzņēmumā Balticovo uzsver, ka tradicionāli Lieldienu nedēļā pieprasījums pēc olām divkāršojas, savukārt, skatoties mēneša šķērsgriezumā, olu patēriņš ir tāds pats, kā citos mēnešos. Arī skatoties pēdējo gadu statistiku, pieprasījums pēc olām Lieldienās Latvijā vērtējams kā stabils, un nav pozitīvu vai negatīvu faktoru, kas to ietekmētu.

Savukārt Ropažu novada saimniecības Rasas vadītājs Aigars Kleins intervijā Latvijas Radio norāda, ka, lai arī šogad vienlaicīgi Lieldienas atzīmē vairāku konfesiju pārstāvji, pieprasījums pēc olām audzis vien par 50%, salīdzinot ar citiem gadiem, kad tas kāpis vēl vairāk un olu pat pietrūcis.

Tikmēr Skrundas pusē zemnieku saimniecības Pūcītes saimniece, paipalu audzētāja Ilze Davidenko stāsta, ka šogad Lieldienu pieprasījums ir īpaši audzis, un pēdējos gados saimniecībai paipalu olu vienmēr pietrūkstot, īpaši, ja vēl dažādu konfesiju Lieldienas sakrīt vienlaikus.

Olu cenai šogad nevajadzētu mainīties, jo ražotāji cenu nav cēluši. Arī Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe intervijā Latvijas Radio norādījusi, ka šobrīd nav pamata olu cenu svārstībām. «Jā, mājas olas, varbūt baltās olas kļūst dārgākas, bet cenu pieaugumam nav pamata, jo galvenais ražošanas līdzeklis – graudi ir zemākā cenā nekā pērn,» skaidro Gulbe.

Pircēju pieplūdums pirmssvētku nedēļā jau novērots arī veikalos. Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija stāsta, ka Lieldienu laikā Latvijas iedzīvotāji Rimi un Supernetto veikalos iegādājas kopumā vairāk nekā divus miljonus vistu un paipalu olu, kā arī vairāk nekā 100 tonnas majonēzes. Turklāt tuvojoties svētkiem, pieprasījums pēc olām ik gadu palielinās vidēji par 300%. Jau aprīļa pirmajās nedēļās Rimi un Supernetto veikalos vistu olas pirktas par 15% vairāk nekā martā, savukārt paipalu olas par 25% vairāk.

Pēc viņas sacītā, pirms Lieldienām veikalos vairākas reizes palielinās pieprasījums pēc miltiem un miltu produktiem, cepamā pulvera. Majonēzes pārdošanas rādītāji palielinās vidēji par 50%, bet kopumā Lieldienu laikā Rimi veikalos tiek iegādātas vairāk nekā 100 tonnas majonēzes. Tāpat galdā tiek celti dažādi dārzeņi, zivis, piena produkti, žāvēti augļi un rieksti, vīns, kā arī tematiski saldumi un konditorejas izstrādājumi. Svētku laikā vidēji par 60% vairāk tiek pirkti arī ikri, kurus izmanto gan kā ciema kukuli dodoties viesos, gan olu dekorēšanai, kā arī ķilavas un anšovi.

Tuvojoties svētkiem palielinās pieprasījums arī pēc pīrādziņiem ar gaļu, kuličiem un pashām, kā arī dažādiem salātiem, uzkodām. Līdz ar siltā laika iestāšanos, par vairāk nekā 80% palielinājies pieprasījums pēc griliem un tā piederumiem, kā arī produktiem grilēšanai – šašlikiem, desiņām, dārzeņiem, sieriem un citiem. Lieldienas iezīmē arī alus sezonas sākumu – šo svētku laikā īpaši pieaug pircēju interese par mazo alusdarītavu produktiem.

Pagājušajā nedēļā audzis pieprasījums arī pēc dažādām olu krāsām, kā arī uzlīmēm un termoetiķetēm. Izvēloties olu krāsas, pircēji arvien biežāk priekšroku dod dabiskām krāsvielām, kas ražotas izmantojot dārzeņu un augu ekstraktus kā arī dabas materiāliem – sīpolu mizām, melleņu ievārījumiem, sarkanām bietēm, tējām. «Tāpat, tuvojoties svētkiem vairāk nekā piecas reizes palielinās pieprasījums pēc dekoriem cālīšu formā, paliktņiem, salvetēm un svecēm ar Lieldienu tematiku, kā arī tematiskiem svētku kārumiem – šokolādes olām, zaķiem,» pircēju paradumus komentē Rimi Latvia pārstāve.


Написать комментарий