Čārlijam Čaplinam aprit 125 gadi

Preses foto
Preses foto

Angļu aktieris un filmu producents Čārlijs Čaplins piedzima 1889.gada 16.aprīlī, miris 1977. gada 25. decembrī. Čaplins kļuva par vienu no slavenākajiem filmu veidotājiem amerikāņu kino klasiskās Holivudas ērā, darbojoties mēmā kino žanrā un izklaides industrijā strādāja vairāk nekā 70 gadu.

Čārlija Čaplina populārākais tēls bija Klaidonis, kuru viņš attēloja, tērpies klamzīgās biksēs un pārmērīgi lielās kurpēs, ar ūsām, spieķi un katliņu galvā. Savas dzīves laikā viņš piedalījās vairāk nekā 80 filmās, no kurām daudzas mūsdienās uzskata par pasaules klasiku.

Divas reizes Čaplins saņēma Kinoakadēmijas goda balvu - 1929. gadā par filmu "Cirks" (The Circus, 1928) un 1972. gadā par mūža ieguldījumu. Balvu par labāko oriģinālmūziku Čaplins saņēma 1973. gadā - par mūziku 1952. gada filmai "Rampas ugunis" (Limelight) (kopā ar Reju Rešu un Leriju Raselu).1975. gadā par ieguldījumu kinomākslā karaliene Elizabete II iecēla Čārliju Čaplinu bruņinieku kārtā.

Viena no Čaplina ievērojamākajām filmām ir "Modern Times". Tā ir stāsts par Klaidoni, kurš mēģina izdzīvot pasaulē, kas kļūst arvien industralizētāka. 1989. gadā šī filma tika atzīta par vienu no ievērojamākajām filmām, kāda jebkad ir uzņemta, un iekļauta ASV "Nacionālajā filmu reģistrā".

Pirmā Čaplina uzņemtā skaņu filma bija "The Great Dictator"(1940. gads). Tajā Čaplins izsmēja Ādolfu Hitleru un Benito Musolīni. Filmas iznākšanas laikā ASV un Vācija vēl bija formālā miera stāvoklī, tāpēc iznākšanas brīdī šī filma pārsteidza skatītājus, jo tā nosodīja Hitleru, nacismu un antisemītismu.

Čaplins, 1970. gadu vidū, jau bija spiests pārvietoties ratiņkrēslā. Viņš tomēr vēl strādāja, gatavoja mūziku filmai "Parīziete", kas iznāca atjaunotā veidā 1976. gadā. Režisors Ričards Petersons viņu nofilmēja dokumentālā filmā "The Gentleman Tramp" (1976).

Čaplina veselības stāvoklis kļuva pavisam slikts 1977. gada oktobrī. Viņš nomira 25. decembrī Ziemassvētku rītā, 88 gadu vecumā. 27. decembrī viņu apglabāja Corsier-sur-Vevey kapsētā.

Tālajā 1978. gada 1. martā divi bezdarbnieki, imigranti no Polijas un Bulgārijas (Romāns Vardass un Gantčo Gaņevs), Čaplina zārku slepeni izraka un apraka citur. Viņi cerēja saņemt izpirkuma maksu no Čaplina ģimenes, tomēr maijā policija viņus arestēja.

Zārks tika atrasts aprakts kādā laukā netālu no Novilas ciemata Šveicē. Pēc tam tas tika atkal apglabāts Corsier-sur-Vevey kapsētā, kapa vietu nosedzot ar dzelzsbetonu.


Написать комментарий