Daugavpils pedagogu darba alga arvien ir viena no galvenajām problēmām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Izglītības pārvaldes (IP) 2013. gada atskaites par darbu apspriešanas gaitā 15. aprīļa Daugavpils domes komiteju sēdēs pārvaldes vadītāja Marina Isupova paziņoja, ka skolēnu skaits Daugavpilī samazinās neievērojami, bet pedagogu darba algas un izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes uzlabošanas jautājumi ir ļoti svarīgi.

Pērn Izglītības pārvaldes pārziņā bija 29 bērnudārzi, 18 vispārizglītojošās skolas, viena interešu izglītības iestāde un viena vidējā profesionālā mācību iestāde. Kopā šajās mācību iestādēs mācījās 8773 skolēni, bērnudārzus apmeklēja 4517 audzēkņi un 3335 bērnu un jaunatnes centra „Jaunība” audzēkņi. Pērn pirmo klašu skolēnu skaits pieauga no 814 līdz 892, ir sākuši darbu jauni pedagogi, bet trijos bērnudārzos sāka strādāt jauni vadītāji.

IP 2013. gada budžets sastādīja 20 433 884 latus, no kuriem 49,8% – pašvaldības finansējums, 44,2% – valsts dotācija un 6% – maksas pakalpojumu ienākumi. 74,4% izdevumu sastādīja darba algas, 20,8% – preces un pakalpojumi un tikai 4,6% tika novirzīti kapitāla izveidošanai. Salīdzinājumā ar 2012. gadu IP 2013. gada budžets bija par 1,36 milj. latu lielāks, pieaugums tika novērots visās ienākumu pozīcijās.

Kā atzīmēja M. Isupova, lielākā IP problēma ir telpu materiāli tehniskais stāvoklis, jo esošā finansējuma nepietiek pat tam, lai izpildītu dažādu instanču rekomendācijas: visas rekomendācijas tiek rūpīgi novērtētas un, ja konstatētās situācijas var nodarīt kaitējumu, tās tiek novērstas. Labs atbalsts šajā gadījumā ir Eiropas projekti, tieši ēku renovācija, paralēli ar kuru notiek arī citi nepieciešamie darbi – cauruļu nomaiņa, ugunsdrošības signalizācijas uzstādīšana utt. Pēc IP aplēsēm skolu renovācijas rezultātā ietaupījums sastāda vismaz 20–30%.

Runājot par skolēnu skaitu, tas samazinās minimāli, un tiek plānots, ka šogad pirmo klašu skolēnu pieauguma dēļ kopējais skolēnu skaits var nesamazināties, atzīmēja IP vadītāja.

Svarīgs izglītības jomas jautājums arvien ir pedagogu darba algas. Kā paziņoja M. Isupova, patlaban pilsētas IP aktīvi piedalās ministrijas un arodbiedrības pasākumos, izsakot savas domas un priekšlikumus. Izglītības jomas darbinieki domā, ka pedagogu darba algu jautājumi jārisina valsts līmenī, atrisinot skolu darba, kurās ir mazāk par 100 skolēniem, jautājumus. M. Isupova atzīmēja, ka plānojot budžetu, IP iesniedza priekšlikumu palielināt bērnudārzu pedagogu algas uz pašvaldības rēķina.

Proporcija skolēns–pedagogs visās pilsētas skolās tiek ievērota, tomēr vēl daudz jāpaveic vidusskolu tīklā, lai varētu efektīvi novirzīt finansējumu materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai.

Latvijas Izglītības pārvalžu vadītāji ir nosūtījuši vēstuli premjerministrei Laimdotai Straujumai, kurā lūdz veikt virkni secīgu pasākumu, tieši sakārtot izglītības iestāžu tīklu, paziņoja M. Isupuva un piebilda, ka darbs turpinās, bet ļoti trūkst valdības pozīcijas un konkrētu rekomendāciju.

 


Написать комментарий