Psiholoģe: Teicamniekam izvēlēties nākamo profesiju ir sarežģītāk

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Iepriekš portāls Gorod.lv ar psiholoģes Jeļenas Podmišaninas palīdzību mēģināja noskaidrot, kā ievirzīt bērnu uz apzinātas nākamās profesijas izvēli. Tomēr neskaidrs palika jautājums par to, kas jādara vecāko klašu skolēnam, kuram ir daudz interešu, viss izdodas un tādēļ izvēlēties vienu virzienu, pa kuru viņam jāiet tālāk, ir ļoti grūti.

Kā atzīmēja J. Podmišanina, vissarežģītākā izvēle būs jauniešiem, kuriem labi padodas daudzi mācību priekšmeti, tomēr arī šajā gadījumā ir paņēmiens, kurš palīdzēs noskaidrot, ar ko jānodarbojas nākotnē: „Šādos gadījumos jauniešiem ir vēlams iegūt praktiskā darba pieredzi. Tas ir, paskatīties uz noteiktu profesiju nevis no ārējā tēla redzes viedokļa, bet no „iekšpuses”. Var strādāt brīvprātīgo dabu vai par naudu – varianti var būt dažādi, jo patlaban skolēniem piedāvā vasaras darbā iekārtošanos, piedalīties „Ēnu dienās” un citās nelielās programmās, piemēram, tādās kā žurnālistu skola.

Tāpat var izdarīt savu izvēli, pētot augsti apmaksātāko profesiju reitingu, un uzzināt, kādas mācību programmās ir paredzētas budžeta vietas, t.i., aplēst izdevīgākos variantus.

Protams, ir lietderīgi iepazīties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, bet šādos gadījumos jāpaļaujas uz veiksmi – vai sastapsi talantīgu cilvēku, kurš varēs iedvesmot uz konkrētas profesijas izvēli, bet var sanākt arī otrādi, kad cilvēks attiecas pret savu profesiju nevērīgi. Tomēr no šādām situācijām nav jābaidās, jo tikšanās var novest vai nu pie tā, ka jaunietis atteiksies no šīs profesijas izvēles, vai nolems, ka darīs savādāk. Pats galvenais ir rīkoties, būt aktīvam un ieklausīties gan apkārtējo viedoklī, gan ieklausīties „sirds balsī”.

 


Написать комментарий