Apdrošināšanas tirgum Latvijā šogad 16% pieaugums

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Šā gada 1. ceturksnī Latvijas iekšējais apdrošināšanas tirgus, neskaitot ārzemēs parakstīto prēmiju apjomu, pieaudzis par 16%, kopumā apdrošināšanas sabiedrībām parakstot prēmijas 91,6 miljonu eiro apmērā.

Izmaksāto atlīdzību apjoms, salīdzinot ar pērnā gada 1.ceturksni, palielinājies par 10%. Kopumā atlīdzībās izmaksāti 47,7 miljoni eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) rīcībā esošā informācija.

Tradicionāli gada pirmajā ceturksnī līdere ir veselības apdrošināšana, sasniedzot 26% no tirgus, un kopumā prēmijās izmaksājot 23,6 miljonus eiro. Tikmēr dzīvības apdrošināšanā turpinās vienmērīga izaugsme ar 18% pieaugumu.

No apjoma ziņā lielākajiem veidiem visstraujāk (procentuāli) augusi OCTA (+28%), kas varētu liecināt par OCTA kārpīšanos ārā no zaudējumu zonas, kā arī par cenu celšanos. Krietns pieaugums vērojams arī vispārējā civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā – (+27%), bet visuzkrītošākais izmaksāto atlīdzību pieaugums bijis kuģu apdrošināšanā, kur izmaksāta liela atlīdzība par bojā gājušu kuģi.

Tikmēr neliels izmaksāto atlīdzību samazinājums novērojams palīdzības (ceļojumu) apdrošināšanā, ziemā tūristiem ārzemēs slēpojot prātīgāk.

«Tuvākajā nākotnē gaidāms izmaksāto atlīdzību pieaugums saistībā ar Zolitūdes traģēdiju un Rīgas pils ugunsgrēku vairākos veidos – īpašuma, CTA apdrošināšanā. Kopumā vērojama veselīga tirgus izaugsme par spīti klientu skaita samazinājumam,» komentē LAA prezidents Jānis Abāšins, paužot cerību, ka politiskā krīze Ukrainā neatstās lielu iespaidu uz Latviju, tās ekonomiku un apdrošināšanas tirgu.

Parakstīto prēmiju top 5:

- veselības apdrošināšana – € 23,6 milj. (26% no tirgus, pieaugums 16%);

- dzīvības apdrošināšana (ieskaitot uzkrājošo apdrošināšanu) – € 16,6 milj. (18% no tirgus, +18%);

- sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana (KASKO) – € 14,9 milj. (16% no tirgus, +10%);

- OCTA – € 12,9 milj. (14% no tirgus, +28%);

- īpašuma apdrošināšana – € 12,6 milj. (14% no tirgus, +13%).

Izmaksāto atlīdzību top 5:

- KASKO – € 11,4 milj. (24% no tirgus, +14%);

- dzīvības apdrošināšana, ieskaitot uzkrājošo apdrošināšanu – € 10,6 milj. (22% no tirgus, -3%);

- veselības apdrošināšana – € 10,4 milj. (22% no tirgus, +15%);

- OCTA – € 8,1 milj. (17% no tirgus, +10%);

- īpašuma apdrošināšana – € 4,5 milj. (9% no tirgus, +10%).


Написать комментарий