Dietologs A.Brēmanis: Mūsu bērnu pareiza uztura pamatā ir pozitīvs vecāku piemērs

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Veselības ministrijas dati liecina, ka gandrīz 30% Latvijas skolēnu ir aptaukošanās vai problēmas ar lieko svaru un 60% bērnu cieš no mazkustīga dzīvesveida, lielāko daļu laika pavadot pie televizora vai datora, nevis svaigajā gaisā vai sportojot.

Pirms Lieldienu brīvdienām veselības uzlabošanas un aktīva dzīvesveida popularizēšanas akcijas „Veselīgs. Dzīvesveids. Uzturs. Tu.” ietvaros Daugavpils valsts ģimnāzijā pazīstamais dietologs Andis Brēmanis lasīja lekciju 6.-12.klašu skolēniem, stāstot par augošā organisma īpatnībām, uzdeva skolēniem interesantus jautājumus un sniedza noderīgus padomus.

Tāpat bērniem piedāvāja noskatīties videofilmu, kurā dažādās jomās darbojošies slavenie latvieši deva padomus par veselīgu dzīvesveidu.
Ārsts–dietologs pastāstīja portālam Gorod.lv, ka labklājības līmeņa uzlabošanas nemaz neveicina veselīga dzīvesveida piekopšanu: vairākums cilvēku ēd steigā un parasti izvēlas neveselīgu pārtiku.

„Kā ārsts varu apgalvot, ka viss sākas ģimenē, viss ir atkarīgs no ģimenē ieviestā dzīvesveida un ēdienkartes. Pierādīts, ka cilvēka ēšanas paradumi rodas divu gadu vecumā, kad bērns pāriet no mātes piena uz cietāku barību. Ja bērnam ūdens vai tējas vietā piedāvā limonādi un čipsus, nav jādomā, ka, paaugoties, viņš to vietā sāks ēst burkānus un dzert augļu sulu.

Vecākiem ar savu piemēru jāmāca bērni ēst pareizi un piekopt veselīgu dzīvesveidu. Viss ir atkarīgs no tā, ko bērnam piedāvā vecāki. Bieži vien vecākiem daudz vienkāršāk ir iedot bērnam konfekti vai čipsus, nevis nomizot ābolu vai pagatavot salātus, jo tas prasa laiku. Tādējādi daudzas slimības ir mūsu slinkuma rezultāts.

Visām mūsu valsts skolām mēs piedāvājam videomateriālu, kurā vienkāršā formā tiek stāstīts par veselīgu uzturu, par to stāsta ne tikai dietologs, bet arī olimpiskais čempions, mūziķis, modele. Ceram, ka ar pozitīvu piemēru palīdzību varēsim ietekmēt jaunu paaudzi un dot tai iespēju izvēlēties veselīgu dzīvesveidu”, paskaidroja A.Brēmanis.

Dietologs ar portāla lasītājiem dalījās universālajā receptē: lai saglabātu veselību, vienkārši jābauda dzīve un viss jādara ar prieku! Ēdiens arī var sagādāt prieku, tādēļ šī iespēja jāizmanto, jāizveido savas ēdiena baudīšanas tradīcijas.

Pēc ārsta vārdiem, dažreiz var sarīkot „vēdera svētkus”, taču nav jāaizmirst, ka svētki netiek svinēti katru dienu. Galvenais, lai ēdiens tiktu pagatavots ar mīlestību, tad tas būs gards, pozitīvs un veselīgs.


Написать комментарий