Par klientu maldināšanu BIG bankai uzliek 13 000 eiro naudas sodu 1

foto: rus.db.lv
foto: rus.db.lv

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) par maldinošas un profesionālajai rūpībai neatbilstošas komercprakses īstenošanu BIG bankai piemērojis 13 000 eiro lielu naudas sodu.

Lēmums attiecas uz līgumiem, kas slēgti laika periodā no 2008. gada 2. decembra līdz 2011. gada 30. aprīlim un kuru aizdevuma atmaksas grafikos norādīto procentu maksājumu aprēķinā tika izmantota nevis līgumos norādītā procentu likme, bet gan cita (augstāka) procentu likme.

PTAC ir uzdevis bankai par pienākumu grozīt līdz 2011. gada 30. aprīlim noslēgtajos aktīvajos līgumos procentu aprēķināšanas kārtību, procentu aprēķinā aizdevumu summas atlikumam piemērojot līgumā norādīto zemāko procentu likmi, kā rezultātā patērētājiem samazināsies mēneša maksājums.

Bankas īstenotā komercprakse skar tos patērētājus, kuri nebija informēti par noslēgto kreditēšanas līgumu procentu aprēķinā izmantotās procentu likmes apmēru vai varēja tikt maldināti par tās apmēru, jo banka līdz 2011. gada 30. aprīlim noslēgtajos kreditēšanas līgumos tieši nenorādīja informāciju par procentu aprēķinā izmantoto procentu likmi, bet, sākot ar 2011. gada 1. maiju, norādīja to veidā, kas var maldināt patērētājus. Tādējādi Īstenotās komercprakses rezultātā patērētāji, izvēloties kredītdevēju, varēja pieņemt lēmumu par konkrētās bankas kreditēšanas pakalpojumu izmantošanu, kādu citkārt nebūtu pieņēmuši, portālu BNN informē PTAC.

Šādas komercprakses ietvaros ir skarti vairāki desmiti tūkstošu patērētāju, kuri laika periodā no 2008. gada 2. decembra līdz 2011. gada 30. aprīlim noslēdza līgumus, kuros banka nav norādījusi un līdz ar to ar patērētājiem nav vienojusies par procentu likmi, kuru ir izmantojusi līgumu grafikos norādīto procentu maksājumu aprēķināšanai.

PTAC ir uzdevis bankai arī tiesisko pienākumu novērst no 2008. gada 2. decembra līdz 2011. gada 30. aprīlim noslēgtajos kreditēšanas līgumos pieļautās kļūdas, un, sākot ar lēmuma spēkā stāšanās brīdi, veikt pārrēķinu spēkā esošo kreditēšanas līgumu procentu aprēķinā, izmantojot līgumos norādīto procentu likmi un piemērojot to aizdevuma summas atlikumam. Tādejādi šiem kreditēšanas līgumiem tiks veikts maksājuma grafika pārrēķins, kā rezultātā patērētājiem samazināsies turpmāko ikmēneša maksājumu apmērs.

Tāpat ikvienam patērētājam, kurš noslēdzis kreditēšanas līgumu ar banku laika periodā no 2008. gada 2. decembra līdz 2011. gada 30. aprīlim, tostarp arī patērētājiem, kuru no līgumiem izrietošās saistības jau ir izpildītas, ir tiesības vērsties tiesā.

Tāpat PTAC ir uzdevis bankai mainīt procentu likmes atspoguļošanas veidu līgumos, kas slēgti sākot ar 2011. gadu 1. maiju, kurā informācija par aizdevumu procentu likmi tika norādīta patērētājam maldinošā veidā.

Jāpiebilst, ka banka ir vērsusies Administratīvajā rajona tiesā, lūdzot apturēt uzliktā tiesiskā pienākuma pildīšanu, taču tiesa šo lūgumu noraidījusi. PTAC lēmums ir pārsūdzēts arī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, tomēr saskaņā ar Negodīgas komercprakses aizlieguma likumu, tas neaptur lēmuma darbību daļā par tiesisko pienākumu – pārrēķinu veikšanu.


Написать комментарий

Atklāti sakot, sods varēja būt arī lielāks.