Lētais spaiss no tirgus “izstumj” ekstazī tabletes

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pērn narkotisko vielu apjoms Latvijā salīdzinājumā ar gadu iepriekš palielinājies par 6,5%, norāda Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Iepriekšējā gadā valstī no visiem pastrādātajiem noziedzīgajiem nodarījumiem 4,3% attiecas uz narkotiku nelegālo apriti. «It kā skaits nav liels, bet jāatceras, ka daļa no noziegumiem, iespējams, tiek darīti, lai iegūtu naudu un nopirktu kārtējo devu. Līdz ar to noziegumu skaits, kas ir saistīti ap narkotikām, ir daudz lielāks nekā mēs redzam šajos 4,3%, kur tiek aizturēti cilvēki un pie viņiem tiek atrastas narkotikas,» intervijā Latvijas Radio sacīja Latvkovskis.

No aizliegtajām vielām pērn visvairāk tika izņemtas jaunās psihoaktīvās vielas, tām seko metamfetamīns, marihuāna, heroīns, kā arī psihoaktīvi medikamenti, amfetamīns, sintētiskie opiāti, kokaīns un hašišs.

«Ir interesanta tendence, ka lēnām no tirgus pazūd ekstazī tabletes. Tie, kas ir lietojuši ekstazī, iepsējams, jaunākas paaudzes cilvēki, izmēģinot kādas narkotiskas vielas pirmo reizi, ir pārgājuši uz jaunajām, lētajām psihoaktīvajām vielām,» skaidro deputāts.

Tikmēr iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma norādījis – kopš stājušās spēkā izmaiņas likumā, kas paredz kriminālatbildību par «spaisa» tirdzniecību, šīs vielas vairs netiek izplatītas atklāti, bet tirgošana ir kļuvusi slēpta,

Ministrs uzsvēra, ka «spaisa» tirdzniecības kriminalizēšana ir devusi pirmos rezultātus. Ar šiem likuma grozījumiem izdevies nodrošināt, ka vairs nenotiek atklāta jauno psihoaktīvo vielu tirgošana.

Taču problēma līdz ar to nav pilnībā atrisināta, jo «spaisa» izplatītāji ir pārgājuši uz slēpto tirgošanu, atzina Kozlovskis. Viņš pauda, ka tagad policija «spaisu» apkarošanā varēs strādāt līdzīgi kā ar cita veida nelegālajām vielām.

Ministrs norādīja, ka nākamajam solim cīņā ar «spaisu» jābūt vispārējam šo vielu aizliegumam. Deputāti šādus grozījumus esot solījuši jau aprīlī, taču Kozlovskis domā, ka tas nenotiks tik ātri un labākajā gadījumā tas varētu notikt līdz vasarai.

BNN jau vēstīja, ka pēdējos mēnešos aktualizējusies cīņa ar tā dēvētajām legālajām narkotikām, kuru vilinājumam ļaujas arvien vairāk jauniešu un pat bērnu. Gandrīz ik dienu slimnīcās nonāk vairāki jaunieši, kas saindējušies ar šīm narkotikām.

Patlaban ir spēkā likuma grozījumi, kas padara efektīvāku «legālo narkotiku» izplatības ierobežošanu un kontroli. Saeimas pieņemtie grozījumi paredz ģenēriskās formulas izmantošanu, iekļaujot jaunas vielas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu sarakstā. Ja pirms tam vielas tika uzskaitītas pēc to maisījuma sastāvdaļu formulas, tad šobrīd aizliegta ir pati pamatformula, no kuras tiek veidotas pārējās vielas.


Написать комментарий