D.Rodionovs: Ja pret Krieviju tiks ieviestas sankcijas, dažu Daugavpils uzņēmumu apgrozījums varētu sarukt līdz 70–80% 2

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils vicemērs Dmitrijs Rodionovs, kurš ir pilsētas biznesa jomas kurators, paziņoja portālam Gorod.lv, ka gadījumā, ja Eiropa ieviesīs ekonomiskas sankcijas pret Krieviju, cietīs vairāki Daugavpils uzņēmumi.

Dmitrijs Rodionovs pastāstīja, ka Attīstības departaments esot veicis pētījumu, kurā piedalījās lielāki ar Krievijas biznesu saistītie uzņēmumi, un nonāca pie secinājuma, ka sankciju ieviešanas gadījumā sekas varētu būt visai nopietnas. 

„Ja ekonomiskas sankcijas tiks ieviestas, cietīs vairākas Daugavpils uzņēmējdarbības jomas. Piemēram, mašīnbūves un metālapstrādes jomā firmas „Belmast”, kura sadarbojas ar Krievijas mobilajiem operatoriem, produkcijas apjoms varētu samazināties par 50%. Tas novedīs pie darbinieku skaita samazināšanas. Tāpat sankcijas varētu ietekmēt Lokomotīvju remonta rūpnīcu, kurā produkcijas apjoms varētu samazināties līdz 70%.

Visai nopietnus zaudējumus varētu ciest arī autopārvadātāji, kuru pilsētā ir ap 50, šajās firmās strādā aptuveni pusotrs tūkstotis cilvēku. Daudzi no viņiem pārvadā produkciju no Krievijas un ES vai no ES uz Krieviju, vairākas automašīnas ir nopirktas līzingā, tādēļ dīkstāve varētu novest pie firmu maksātnespējas.

Esam izanalizējuši arī situāciju ar gaļas izstrādājumu ražotājiem. SIA „Daugavpils gaļas kombināts” lielu daudzumu produkcijas eksportē uz Krieviju, tādēļ sankciju gadījumā produkcijas apjoms varētu sarukt uz pusi, bet, piemēram, firmas „Rital-D” apjoms – līdz 80%.

Esam aprunājušies ar 16 uzņēmumu pārstāvjiem, un tie, kuri sadarbojas ar Krieviju, gatavi runāt par iespējamām problēmām. Cerams, ka sankcijas netiks ieviestas, jo tās mūsu pilsētai varētu kļūt par Damokla zobenu. Ne Krievija, ne mūsu uzņēmēji nav ieinteresēti sankciju ieviešanā, tādēļ atliek cerēt vien uz mūsu politiķu gudrību un to, ka viņi saprot situācijas nopietnību. Daugavpilij ir labs ģeogrāfiskais stāvoklis, un pilsēta nevar zaudēt savu pievilcību”, pastāstīja Dmitrijs Rodionovs.

Vicemērs atzīmēja, ka Daugavpilī ir firmas, kuras darbojas tikai vietējā tirgū un tās iespējamas sankcijas neietekmēs. Tāpat D.Rodionovs paziņoja, ka bizness bieži vien darbojas neatkarībā no politiskajiem procesiem un, piemēram, Daugavpils uzņēmēji līdz šim laikam eksportē produkciju uz Ukrainu un savlaicīgi saņem samaksu.

Saskaņā ar aptuveniem aprēķiniem, sankciju ieviešanas gadījumā Daugavpilī metālapstrādes jomā varētu tikt atlaists vairāk nekā tūkstotis cilvēku. Tāpat Daugavpilī darbojas uzņēmumu filiāles ar Krievijas kapitālu, tādēļ sankcijas varētu apturēt to darbību.

Jāatzīmē, ka, pēc Labklājības ministrijas valsts sekretāres Ievas Jaunzemes domām, līdz ar starptautisko sankciju ieviešanu pret Krieviju Latvijā bez darba varētu palikt 20 tūkstoši cilvēku.

 


Написать комментарий

Tie kuri čomojas ar ienaidnieku, tagad lai izjūt sekas.

Krieviem ir jācieš gan tur, gan te.
Vājprāts nevar būt bez sekām.

Написать комментарий