Kafijas cena gandrīz dubultojusies

foto: db.lv
foto: db.lv

Šajā gadā kafijas cena pieaugusi jau par 95%, ko veicinājis sausums Brazīlijā, raksta Bloomberg.

Otrdien Arabica kafijas cena jūlija piegādēm pieauga par 7,1%, sasniedzot 2,134 dolārus par mārciņu. Iepriekš cena sasniedza 2,157 dolārus, kas ir augstākā atzīme kopš 2012.gada februāra vidus. Kā liecina dati, pēdējā mēneša laikā kafijas cena ir pieaugusi par 19%. Robusta markas kafijas cena pieauga par 0,9% līdz 2156 dolāriem par tonnu.

Strauju kafijas cenas pieaugumu veicinājis lielākais sausums Brazīlijā, kas radījis ievērojamus postījumus ražai, tādējādi arabica markas kafijas raža šogad būs par 18% mazāka nekā iepriekš tika prognozēts, informē izejvielu tirgotāja ED&F Man struktūrā ietilpstošais uzņēmums Volcafe.

«Cilvēki katru dienu saprot, ka ir postījumi un ka ir grūti aptvert zaudējumus,» norāda INLT FCStone vecākais viceprezidents Hernando de la Roše, piebilstot, ka tirgotāji jūtas apdraudēti, jo neskaidrība par Brazīlijas ražu ir liela un nav zināms, kāda būs ietekme uz pasaules piegādes apjomiem.

Kā liecina ekspertu aplēses, kopējā pasaules kafijas raža, kas ietver arī robusta markas kafiju, būs par 11 miljoniem maisu (viens maiss sver 60 kg) mazāka nekā kopējais pieprasījuma apjoms. Tas nozīmē, ka pasaules kafijas deficīts sasniegs aptuveni tik lielus apjomus, cik sezonā saražo otrs pasaulē lielākais arabica kafijas ražotājs Kolumbija.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий