Uz Daugavpils teātra skatuves pastāstīs par emigrāciju latviešu, krievu un angļu valodās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 30.aprīlī, Daugavpils teātrī notiks kārtējā pirmizrāde, kurā vienu no galvenajām lomām atveido Latvijas afroamerikānis Džordžs Stīls.

Poļu dramaturga Slavomira Mrožeka traģikomēdiju „Emigranti” iestudējis režisors Oļegs Šapošņikovs. Pēc viņa vārdiem, šī luga ir ļoti neparasta un līdzīga A.Čehova lugai „Kaija”, kura arī nesen bija skatāma uz Daugavpils teātra skatuves.

Interesanti, ka luga „Emigranti” ir Daugavpils teātra vēstures pirmsākums, jo tieši ar šo uzvedumu 1991.gadā tika atklāts teātris. Režisors O.Šapošņikovs ir pārliecināts, ka emigrācijas tēma mūsu valstij ir ļoti aktuāla, jo Latvijā nav gandrīz nevienas ģimenes, kuras radi nebūtu devušies peļņā uz ārzemēm.

Turklāt režisors šo lugu iestudē otro reizi, pirmais iestudējums pirmizrādi piedzīvoja pirms 10 gadiem uz Dailes teātra skatuves.

„Emigrācijā visas problēmas saasinās, jo cilvēki nonāk ekstremālā situācijā. Tomēr tā ir traģikomēdija, un mēs neraudāsim par grūto emigrantu likteni. Uzmanība tiks pievērsta tam, kas notiek cilvēku dvēselēs, kāpēc viņi pamet dzimteni, no kā viņi bēg. Principā, šie cilvēki nav jāžēlo, jo viņi ir izdarījuši savu izvēli, pieņemuši lēmumu atstāt dzimteni un visu, kas viņiem ir dārgs”, uzskata iestudējuma režisors.

Izrādes tapšanas procesā, radošā komanda daudz strādāja arī ar lugas materiālu, pielāgojot to trīs varoņiem, nevis diviem, kā tas ir orģinālā. Izrādes aktieru ansambli veido trīs mākslinieki - divi Daugavpils teātra aktieri un viesmākslinieks – Amerikas pilsonis, Džordžs Stīls. Egils Viļumovs atveido latvieti, Mihails Samodahovs – krievu, Džordžs Stīls – amerikāni.

„Luga nevar patikt vai nepatikt. Pēc izrādes skatītāji vēl ilgi pārdomās redzēto”, paskaidroja Dž.Stīls.

Pirmizrāde notiks trešdien, 20.aprīlī, plkst.18:30. Biļešu cena – 6,50 – 8,50 eiro.


Написать комментарий