Daugavpiliešiem pastāstīja par svētajam Romas pāvestam veltīta pieminekļa uzstādīšanas vēsturi 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 29.aprīlī, Marka Rotko mākslas centrā tika prezentēta grāmata par Romas pāvestam Jānim Pāvilam II veltīta pieminekļa uzstādīšanas vēsturi.

Dažas dienas pirms grāmatas prezentācijas – svētdien, 27.aprīlī, – Vatikānā Jānis Pāvils II tika kanonizēts un oficiāli iecelts svēto kārtā.

Iespaidos par šo ceremoniju un tikšanos ar Romas pāvestu ar daugavpiliešiem dalījās grāmatas autors, Krievijas kinorežisors un sabiedriskais darbinieks Grigorijs Amnuels. Pēc viņa domām, Jāni Pāvilu II nevar salīdzināt ne ar vienu mūsdienu kultūras, politikas vai ekonomikas darbinieku.

„Domāju, tā ir Krievijas vaina, ka dzīves laikā viņam netika atļauts apmeklēt valsti, kuru viņš ļoti mīlēja un vēlējās apmeklēt. Neskatoties uz to, ka Krievija ir daudzu konfesiju valsts, tajā netika izsludinātas sēras sakarā ar Romas pāvesta nāvi, un tas bija nepareizi.

Pirms trim gadiem izpildīju savu pienākumu – Viskrievijas valsts ārzemju literatūras bibliotēkas Lielajā zālē, Maskavā uzstādīju viņam veltītu pieminekli. Šajā bibliotēkā atrodas grāmatas 147 pasaules valodās, bet iekšējā pagalmā uzstādīti dažādiem slaveniem cilvēkiem – spāņiem, lietuviešiem, igauņiem amerikāņiem – veltīti pieminekļi. Diemžēl pagaidām tur nav neviena latvietim veltīta pieminekļa. Domāju, ka situācija jāmaina, jo īpaši tāpēc, ka bibliotēkā bieži notiek Latvijas kultūras centra Maskavā pasākumi”, pastāstīja G.Amnuels.

Grāmatu „Radīt pieminekli” veido trīs nodaļas, kuras rakstītas krievu, poļu un ukraiņu valodās. Tā nav nejaušība. Pirmais pieminekļa skulptors bija nopelniem bagātais Ukrainas mākslinieks Aleksandrs Vasjakins. Savukārt poļu valoda tika izmantota, jo Jānis Pāvils II (Karoļs Vojtila) bija pirmais Romas pāvests, kurš nebija itālis.

Pēc grāmatas autora vārdiem, pieminekļa radīšanas vēsture vietām atgādina detektīvstāstu. Pagaidām nav zināms, kāds liktenis gaida šo grāmatu, bet nav šaubu, ka tā atradīs savu lasītāju.

Grāmatas prezentācijas pasākumā aktīvi piedalījās Daugavpils Poļu kultūras centrs. Poļu nama audzēkņi dziedāja, piedāvāja nelielu videofilmu par Jāni Pāvilu II un fotogrāfijas, kurās attēlots pieminekļa radīšanas process.
Prezentāciju apmeklēja Daugavpils Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcas prāvests Andris Ševels un Elernes Kunga Jēzus debeskāpšanas Romas katoļu baznīcas prāvests Janušs Bulašs, pēc kuru domām, Maskavā uzstādītais Jānim Pāvilam II veltītais piemineklis ir viens no skaistākajiem.
Prāvesti paziņoja, ka tuvākajā laikā tiks iesvētīti divi svētajam Jānim Pāvilam II veltīti pieminekli (Aglonā un Viļānos).
 



Написать комментарий

Kārtējā melu izplatīšanas kampaņa.