Vēstnieks A.Vešņakovs: Latvijas iedzīvotāji Krievijas pilsonību visaktīvāk pieņēma 2010.gadā

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Kā ziņots, nesen tika pieņemts vēl viens likums, kas paredz atvieglot Krievijas pilsonības piešķiršanu Krievijas tautiešiem ārvalstīs. Saskaņā ar to, par Krievijas pilsoni var kļūt pēc attiecīgām pārrunām.

Pēc Krievijas Federācijas vēstnieka Latvijā Aleksandra Vešņakova vārdiem, minētais likums papildina sen pieņemto likumu, kas paredz atvieglotu Krievijas pilsonības piešķiršanu personām, kuras vēlas pārcelties uz Krieviju.

Saskaņā ar minētiem likumiem, uz pilsonību pretendējušām personām jābūt ar Krieviju saistītām vēsturiskām un kultūras saknēm, labi jāpārvalda krievu valoda. Tāpat personai jāpārceļas uz Krieviju uz pastāvīgu dzīvesvietu un jāatsakās no citas valsts pilsonības.

Vēstnieks atzīmēja, ka grozījumi likumā neparedz neko principiāli jaunu, jo pēdējos gados visiem Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja saņemt Krievijas pilsonību.

„Vislielākais interesentu skaits bija reģistrēts 2010.gadā, kad Krievijas pilsonību pieņēma vairāk nekā 5 000 Latvijas iedzīvotāju. Pērn – 2013.gadā – par KF pilsoņiem kļuva tikai 3 242 Latvijas iedzīvotāji.

Šādu aktivitātes uzplaiksnījumu var izskaidrot ļoti vienkārši. Toreiz jūsu valstī bija sarežģīta sociāli ekonomiskā situācija, pensijas tika iesaldētas, pieauga bezdarba līmenis, bez darba palika pirmspensijas vecuma cilvēki.

Tomēr vairāk nekā 90% jaunu Krievijas pilsoņu palika dzīvot Latvijas teritorijā, iegūstot iespēju iziet pensijā 5 gadus agrāk (sievietes no 55 gadu vecuma, vīrieši – no 60). Dažu gadu laikā Krievija indeksēja pensijas, un tagad Krievijas pensionāri saņem gandrīz tikpat daudz, cik Latvijas pensionāri.

Manuprāt, jaunā likuma dēļ principiālas izmaiņas Latvijā nav gaidāmas”, paskaidroja Krievijas vēstnieks.


Написать комментарий