Rinkēvičs: Latvijai jāpievienojas OECD līdz 2016.gadam

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Latvijai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai jāpievienojas līdz 2016. gadam – par to pārliecināts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Šajās dienās Parīzē norisinās organizācijas ministru padomes sanāksme, uz kuru pirmo reizi aicināta arī Latvija.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija apvieno 34 pasaules attīstītākās valstis un tiek uzskatīta par globālas dienas kārtības noteicēju.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija jeb OECD  ir vairākus gadu desmitus sena  starpvalstu organizācija. Pēc Otrā pasaules kara Eiropas valstu vadītāji vienojās, ka labāk ir nevis meklēt vainīgos, bet sadarboties un kļūt ekonomiski neatkarīgākiem. Šobrīd organizācijā ir 34 dalībvalstis, tostarp 21 Eiropas Savienības dalībvalsts.

Viens no organizācijas pamatprincipiem ir risināt globālus ekonomiskus jautājumus valdību dialoga un sadarbības ceļā, un organizācijas dalībvalstis diskutē par ikvienu jautājumu – ekonomiku, zinātni, izglītību, izņemot aizsardzību. 

Latvijas valdība jau pirms desmit gadiem – 2004.gadā - pieņēma sadarbības pamatnostādnes ar OECD, kurās pirmo reizi oficiāli tika minēts mērķis kļūt par organizācijas dalībvalsti, taču šis ceļš nav bijis viegls, jo Latvija savi pieteikumu padusi trīs reižu. Taču pērn oktobrī OECD padomes sēdē Parīzē apstiprināja Latvijas iestāšanās sarunu "Ceļa karti", bet decembrī formāli sāka Latvijas pievienošanās OECD procesu.

OECD savas durvis ver ik pa laikam, un tas atkarīgs gan no situācijas pasaulē, gan no pārējo dalībvalstu intereses un vēlmēm.

Patlaban Latvija ir sarunu procesā, jo lai kļūtu par dalībvalsti, ir jāizpilda vairāki kritēriji, no kuriem daudzus, būdama Eiropas Savienības dalībvalsts, Latvija jau ir īstenojusi.

Dalībvalstij esot organizācijā ir jāmaksā dalības maksa, un to aprēķina pēc īpašas formulas. Viss kopējais organizācijas budžets ir vairāk nekā 300 miljonu eiro liels.  Igaunija, kas organizācijā ir jau vairākus gadus, iepriekš iemaksājusi gandrīz piecus miljonus eiro jeb vairāk nekā trīs miljonus latu.

Rinkēvičs Parīzē ticies ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ģenerālsekretāru Anhelu Gurriju, lai pārrunāt Latvijas iestāšanās OECD sarunu virzību.

Latvijai ir vēl virkne mājas darbu, atzīst ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), piemēram, kapitālsabiedrību reforma. Saeimai līdz jūnijam ir jāpieņem likumprojekts par Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldību,  kas pretējā gadījumā tālāko procesu aizkavē.  

Šis ir pirmais ielūgums Latvijai piedalīties  OECD Ministru padomes sanāksmē, kuras notiek tikai reizi gadā, un otrdien Parīzē ar uzrunu par Latvijas situāciju uzstāsies arī finanšu ministrs Andris Vilks („Vienotība”). Šīs sanāksmes tēma šogad ir elastīgas un sabiedrību iekļaujošas ekonomikas un izaugsme.

Paredzams, ka divu dienu sanāksme varētu noslēgties ar vienošanos, kas attiektos arī uz Latviju, par jauniem nosacījumiem, kā izskaust ēnu ekonomiku un naudas atmazgāšanu, kas nes būtisku kaitējumu globālajai ekonomikai. Dalībvalstīm turpmāk būtu pienākums apmainīties ar informāciju, kas apliecinātu patiesos uzņēmumu īpašniekus un nodokļu maksātājus.

Līdzīgs likumprojekts patlaban top arī Eiropas Savienībā, bet OECD varētu būt soli priekšā.

 

 

 

06.05.2014 , 19:45

Ina Strazdiņa , LSM


Написать комментарий