Fizika un elektrodrošība Krāslavas pamatskolā

foto: kraslava.lv
foto: kraslava.lv

Pienākot pavasarim, skolēni aizvien aktīvāk iesaistās dažādos pasākumus, kur var parādīt gan savas zināšanas, gan erudīciju, gan arī spējas atraktīvi uzstāties. Viens no šādiem pasākumiem bija novada 8.-9.klašu skolēnu konkurss „Fizika mums apkārt”, kas norisinājās 2014.gada 25.aprīlī Krāslavas pamatskolas aktu zālē, ziņo Krāslavas novada portāls.

Šis pasākums notika jau trešo gadu pēc kārtas, un šogad iesaistījās 7 komandas. Krāslavas novadu pārstāvēja Indras vidusskolas, Varavīksnes vidusskolas, Krāslavas Valsts ģimnāzijas, Krāslavas pamatskolas, Robežnieku pamatskolas un Kalniešu pamatskolas komandas. No kaimiņos esošā Aglonas novada piedalījās Grāveru pamatskolas komanda.
Konkursa ievadā katra komanda sevi prezentēja, mēģinot dažu minūšu laikā interesanti un atraktīvi sevi stādīt priekšā žūrijai un pretinieku komandām. Kā nākamais mājas darbs, bija pašu veidotā videofilma par elektrodrošību, kuru noskatīšanās sagādāja skatītājiem gan jautrus brīžus, gan arī raisīja pārdomas par elektrības bīstamību ikdienā.

Šogad kā jauninājums konkursa nolikumā bija iespēja cīnīties par interneta skatītāju balvu. Šim nolūkam vajadzēja izvietot nofilmēto videosižetu youtube un jāsavāc vislielākais balsojumu „patīk’’ skaits. Aplūkojot izvietotos videosižetus, visi klātesošie konstatēja, ka šajā nominācijā balvu ieguva Krāslavas pamatskola.
Tradicionāli ļoti interesants ir eksperimentu konkurss. Katra komanda mājās sagatavoja vienu fizikālu demonstrējumu, ko parādīja klātesošajiem. Savukārt sāncenšu komandām dažu minūšu laikā rakstiski šie demonstrējumi bija jāizskaidro. Ar šo uzdevumu vispārliecinošāk galā tika Grāveru pamatskolas komanda, kas sniedza visprecīzākos izskaidrojumus.
Katrai komandai nācās nodemonstrēt arī sadarbības prasmes, izstrādājot pētniecisko darbu. Veicot nepieciešamos, mērījumus vajadzēja aprēķināt koka klucīša spiedienu uz galda virsmu. Ar šo darbu ļoti labi galā tika piecas komandas, saņemot maksimālo punktu skaitu.
Vienmēr interesants un spraigs ir kapteiņu konkurss. Komandu līderiem vajadzēja pēc iespējas ātrāk un precīzāk noteikt metāla ķermeņa blīvumu, izmantojot mērcilindru ar ūdeni un svarus. Šajā konkursā ātrākais izrādījās Robežnieku pamatskolas komandas kapteinis Edgars Kairāns.
Skolēnu zināšanas un erudīciju parādīja jautājumu konkursa rezultāti. Katra komanda saņēma no visiem pretiniekiem pa diviem fizikāliem jautājumiem un 15 minūšu laikā sniedza uz tiem rakstiskas atbildes. Te labāk veicās Krāslavas pamatskolai.
Kā pēdējais konkurss bija galda spēle „Atrodi atbilstošo’’. Skolēniem vajadzēja pareizi sakombinēt fizikālos lielumus ar atbilstošām mērierīcēm. Arī šajā konkursā izteiktu līderu nebija, jo piecas komandas ar uzdevumu tika galā bez kļūdām.
Pēc vairāk nekā divu stundu aktivitātēm žūrija apkopoja visu konkursu rezultātus un pievienoja arī savus punktus, ko piešķīra komandām vērtējot prezentācijas, videosižetus un parādītos eksperimentus.

Kopvērtējumā par uzvarētājiem kļuva, un iespēju doties ekskursijā ar novada domes piedāvāto transportu ieguva Krāslavas Valsts ģimnāzijas komanda.
Otrajā vietā ierindojās Robežnieku pamatskola, bet trešo vietu ieguva Varavīksnes vidusskolas komanda.
Konkursa pastāvīgais atbalstītājs AS „Sadales tīkls’’ bija sarūpējis piemiņas balvas katram konkursa dalībniekam, kā arī balvas komandu labākajam dalībniekam, kurus izvirzīja pašas komandas.
Pasākuma noslēgumā AS „Sadales tīkls’’ pārstāvis Vitālijs Aišpurs, kas darbojās arī kā žūrijas loceklis, pastāstīja skolēniem par elektrodrošības problēmām. Tika nodemonstrēti videosižeti par tām sekām, kas var iestāties, ja neievēro drošības noteikumus atrodoties elektropārvades līniju tuvumā.
Pēc skolēnu apbalvošanas arī skolotāji, kas palīdzēja komandām sagatavoties konkursam un paši darbojās žūrijā, saņēma pateicības rakstus. Tos pasniedza Krāslava novada domes Izglītības un kultūras nodaļas izglītības speciāliste, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Lidija Ostrovska.

Pateicības rakstus saņēma Pjotrs Boločko (Indras vidusskola, Robežnieku pamatskola), Valentīna Rukmane (Kalniešu pamatskola), Aivars Vagalis (Krāslavas Valsts ģimnāzija), Ludmila Koževņikova (Grāveru pamatskola), Klara Sakoviča (Varavīksnes vidusskola), Gunārs Japiņš (Krāslavas pamatskola).
Īpaša pateicība ir jāizsaka konkursa atbalstītājiem – Krāslavas novada domei un AS „Sadales tīkls’’, kā arī personīgi Vitālijam Aišpuram par to, ka jau trešo gadu tiek atrasta iespēja veicināt novada skolēnu aktivitāti.
Cerams, ka visi skolēni, kas piedalījās konkursā „Fizika mums apkārt’’, uzzināja daudz interesantu faktu un paplašināja savu redzesloku fizikas jomā. Ļoti svarīgi bija arī tas, ka vēlreiz tika aktualizēta elektrodrošības problēma gan skolēnu veidotajos videosižetos, gan arī AS „Sadales tīkls’’ piedāvātajā prezentācijā.
Pamatskolas skolēnu konkurss fizikā jau ir stabils un regulārs pasākums mūsu novadā. Tam ir visas iespējas kļūt par reģionālu pasākumu, kurā piedalītos kaimiņu novadu skolas un pirmsākums tam jau ir.
Uz tikšanos nākamajā pavasarī cienījamie fizikas skolotāji un skolēni.


Написать комментарий