Apšaudēs Mariupolē septiņi bojā gājušie un 39 ievainoti

foto: EPA/Jakubi Kaminski
foto: EPA/Jakubi Kaminski

Ukrainas dienvidaustrumu pilsētā notikusi smaga kauja par kontroli pār Iekšlietu ministrijas pārvaldes ēku.

Apšaudēs starp drošības dienestu karavīriem un prokrieviskajiem kaujiniekiem, kurus atbalstījusi arī daļa vietējās milicijas, bojā gājuši septiņi, bet ievainoti 39 cilvēki, piektdienas vakarā vēsta unian.net, atsaucoties uz Doņeckas varas institūcijām.

Tiek ziņots, ka prokrieviski noskaņotie kaujinieki, kuriem palīdzējusi daļa vietējo miliču, mēģinājuši ieņemt Iekšlietu ministrijas pārvaldes ēku, un asinsizliešana sākusies, kad to aizstāvēt ieradušies Ukrainas speciālo uzdevumu vienības karavīri.

Pašlaik Iekšlietu ministrija uzsver, ka kaujinieku uzbrukums ir atvairīts, nogalināti vismaz 20 no viņiem, četri saņemti gūstā. Ukrainas drošības dienestu rindās varētu būt vismaz viens bojāgājušais, taču šī informācija vēl tikšot precizēta.

Aculiecinieki stāsta, ka Mariupoles ielās redzama Ukrainas armijas bruņutehnika, un izskan ziņas, ka uz pilsētu devušies arī papildspēki prokrieviskajiem kaujiniekiem no Doņeckas, radot bažas, ka Mariupole pašlaik varētu kļūt par galveno kaujas placdarmu Ukrainas specdienestu un separātistu cīņā.

Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs iepriekš paziņoja, ka izcēlusies apšaude ar drošības spēkiem, kurā aptuveni 20 teroristi likvidēti un četri saņemti gūstā. Pārēji uzbrucēji, pametot ieročus, esot aizbēguši un noslēpušies dzīvojamajos kvartālos. Ukraiņu milicijas rindās viens nogalinātais un pieci ievainotie. Par zaudējumiem bruņoto spēku rindās pagaidām informācijas nav.

Vienlaicīgi nemiernieki turpina gatavoties arī 11.maijā plānotajiem referendumiem par reģionu pašnoteikšanos. Doņeckā separātistu kaujinieki paziņojuši, ka sāks atbruņošanos tikai pēc referenduma.

„Doņeckas tautas republikas” līdzpriekšsēdētājs Aleksandrs Hrjakovs paziņojis, ka tūlīt pēc referenduma visas aktivitātes pāries politiskajā gultnē. Savukārt kustības „Dienvidaustrumi” koordinators Jurijs Apuhtins paziņojis, ka Harkovā, atšķirībā no Luganskas un Doņeckas, referenduma nebūs.

Viņš paskaidrojis, ka ar citu reģionu pārstāvjiem nav izdevies vienoties par referendumā izvirzāmajiem jautājumiem.

Iepriekš iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs ziņoja, ka Ukrainas drošības dienesti pilnībā kontrolē notiekošo Mariupolē, bet pagaidu premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks aicināja iedzīvotājus Uzvaras dienā palikt mājās, jo esot saņemtas ziņas par plānotām provokācijām. Viņš pats piektdien kopā ar citām Ukrainas amatpersonām nolika ziedus pie mūžīgās uguns Kijevā. Pie krūtīm amatpersonām bija stilizēta magone, kas Rietumos ir populārs piemiņas simbols karā kritušajiem. Ar to aizstāta ar prokrieviskajiem kaujiniekiem asociētā Georga lentīte.

„Pirms 69 gadiem mēs plecu pie pleca cīnījāmies kopā ar Krieviju pret fašismu un uzvarējām. Bet šodien Krievija sākusi karu pret Ukrainu. Vēsture atkārtojas, taču citādā veidā. Krievijai ir jābeidz atbalstīt teroristus, kuri nogalina mierīgos Ukrainas iedzīvotājus un pret kuriem mēs esam sākuši pretterorisma operācijas,” sacīja Jaceņuks.

Pavisam cita noskaņa piektdien valdīja prokrievisko spēku pārņemtajā Slovjanskā, kur, par spīti pašreizējam konfliktam, svinības ritēja pilnā sparā.

10.05.2014 , 13:00

Toms Pastors , LSM


Написать комментарий