Latvijas skolotāji: Nelāpiet budžeta caurumus ar mūsu naudu!

foto: Anete Janševica
foto: Anete Janševica

Skolotāji ir valsts inteliģences zieds – tā izteicās viena no pasniedzējām, kura 12.maijā kopā ar kolēģiem no visas Latvijas bija izgājusi ielās, pieprasot algas paaugstinājumu.

"Mūsu mērķis – tikt sadzirdētiem, un mēs to darām mērķtiecīgi. Valdībai ir savs viedoklis, tomēr varas pārstāvjiem ir jāieklausās arī mūsu domās. Mēs esam inteliģence un, ja mūs neuzklausīs, pieprasīsim ministres demisiju," pedagogu nostāju portālam Mixnews.lv skaidroja skolotāja no Jelgavas.

Pedagogi un viņu atbalstītāji organizētā gājienā no alejas iepretim Ministru kabinetam devās uz Izglītības un zinātnes ministriju Vecrīgā, bet gājienu noslēdza Doma laukumā.

Piketa dalībnieki rokās nesa plakātus, uz kuriem bija norādīts, kādus valsts reģionus, pilsētas un skolas viņi pārstāv. Doma laukumā bija uzstādīta skatuve, no kuras vārds tika dots gan valdības, gan mītiņa dalībnieku pārstāvjiem.

Pedagogi lielākoties pieprasīja algu palielināšanu, kā arī cieņu pret savu profesiju.

"Nelāpiet budžeta caurumus ar mūsu naudu", "Uz darbu ar prieku, no darba – ar lepnumu", "Pieprasām normālu algu par normālu slodzi", "Novērtējiet sākumskolu pasniedzējus" – šādi aicinājumi bija rakstīti gan uz plakātiem un transparentiem, gan skanēja no improvizētās tribīnes.

"Es par vēstures skolotāju esmu nostrādājusi 35 gadus, un tagad ir pēdējais brīdis, lai pamostos un sāktu darboties, " saka Ināra, pedagoģe no Rīgas.

Pēc portāla Mixnews.lv speciālkorespondentes aplēsēm, pasākumā piedalījās vairāk nekā 5000 cilvēku.

"Izglītības darbinieki paziņoja: ja prasības netiks sadzirdētas, tad viņi turpinās akcijas un pat nav izslēgts, ka pieprasīs izglītības ministres Inas Druvietes demisiju. Tiesa, mītiņa dalībnieku lozungos paustās prasības vērstas pret valdību kopumā, konkrēti uzvārdi netika minēti," stāstīja korespondente. Viņa arī piebilda, ka daudzi piketētāji bija piesprauduši gaiši zilas lentītes, kas simbolizē pedagogu vienotību.

Izskanējusi arī informācija, ka protesta akcijā piedalījušies pārsvarā latviski runājošie pedagogi, tomēr bijuši redzami arī cilvēki ar Igaunijas un Lietuvas karogiem.

"Mēs esam atbraukuši paust solidaritāti Latvijai. Mūsu valstī situācija skolotāju algu jautājumā ir visai līdzīga. Labi pedagogi – tā ir valsts nākotnes ķīla," savu dalību piketā skaidroja pedagogs no Lietuvas.

Pēc Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītājas Ingrīdas Mikiško vārdiem, protesta akcijas var pāraugt valsts mēroga streikos.


Написать комментарий