Puškina biedrība Daugavpils Krievu namā nosvinēja 20 gadu jubileju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šogad Daugavpils Krievu kultūras centrs svin vairākus ievērojumus notikumus.

Krievu namam aprit 20 gadi, tā pastāvīgā saimniece aprīļa beigās skaisti un ar vērienu svinēja savu 80 gadu jubileju, bet vecākais KKC ansamblis „Rusiči” svinēja savu 30. dzimšanas dienu. Priekšā ir vēl viens nozīmīgs datums: bijušajam Meletija Kalistratova namam, kurā jau gadu mīt Krievu kultūras centrs, aprit 115 gadi.

Pirmdien, 12. maijā Krievu namā godināja Daugavpils Puškina biedrības pārstāvjus, kura šogad svin 20 dibināšanas gadu jubileju. Puškina biedrība tika nodibināta tālajā 1994. gadā uz Daugavpils pedagoģiskās universitātes bāzes. Par tās dibināšanas iniciatori un pirmo vadītāju kļuva pazīstamā pilsētas dzejniece Faina Osina. 

Vakar Krievu namā ar savām atmiņām par Puškina biedrības pagātni dalījās tās goda vadītāja Nadežda Mihaleva. Visu savu dzīvi viņa ir atdevusi Aleksandra Puškina daiļrades pētīšanai un ar lielu cītību no visiem spēkiem ir centusies nodot savu mīlestību pret izcilo dzejnieku jaunatnei.

Viņa arī tagad ir gatava stundām ilgi runāt par Puškina poēzijas morfoloģiju, minot daudzus piemērus no „Jevgeņija Oņegina”. N. Mihaleva līdz šim laikam labprāt stāsta par tikšanos ar dzejnieka mazmazdēlu un lieliski atceras visus biedrības pasākumus, kuri obligāti tika rīkoti Puškina dzimšanas un nāves dienā, 6. jūnijā un 10. februārī, kā arī Liceja dienā, kura tiek atzīmēta 19. oktobrī. Visi pasākumi beidzas ar tējas dzeršanu ar Puškina iecienītajiem kārumiem: ābolu pīrāgu un ērkšķogu ievārījumu.

Tagad Nadežda Mihaleva ir Puškina biedrības goda priekšsēdētāja, bet to vada Lāču pamatskolas krievu valodas un literatūras skolotāja Nadežda Dudareva. 

Svētku pasākuma ietvaros krievu namā tika apbalvoti vairāk nekā 50 skolēni, kuri uzvarēja A. Puškina lirikai veltītajā deklamēšanas konkursā. Galveno balvu saņēma Valsts ģimnāzijas skolniece Santa Dzalbe, bet 4. -12. klašu skolēnu balvu ieguvēju vidū ir ne tikai Daugavpils skolu skolēni, bet arī Šķeltovas, Lāču un Birznieku skolēni.

Kā portālam Gorod.lv pastāstīja vienas no konkursa uzvarētājām, 13. vidusskolas 9. klases skolnieces Anastasija Olilova un Līna Kuzņecova piedalīties konkursā bija diezgan interesanti, it īpaši tādēļ, ka viņas jau no bērnības mīl dzeju. „Puškina dzejoļi nevar nepatikt. Turklāt mums gribējās izmēģināt savus spēkus, bet konkursam gatavoties ļoti palīdzēja mūsu krievu valodas un literatūras skolotāja Valentīna Titoka”, – paskaidroja meitenes.

Visi deklamēšanas konkursa dalībnieki saņēma krāsainus diplomus, labas grāmatas un Puškina biedrības biedru novēlējumus: lasīt, mīlēt Puškinu un pastāvīgi atrast sev viņa ģeniālajā daiļradē kaut ko jaunu.



Написать комментарий