Ekskluzīvo šķirņu alus mode ASV un Eiropā pēdējos piecos gados likusi dubultoties aromātisko jeb dižciltīgo apiņu šķirņu cenai. ASV Vašingtonas pavalstī bāzētā apiņu tirdzniecības un attiecīgā tirgus analīzes firma "47 Hops" prognozē, ka šī alus darīšanai nozīmīgā izejviela lētāka nekļūs nevienā segmentā.

No vienas puses, tā ir laba ziņa apiņu audzētājiem, no otras – iemesls brūveriem būt tālredzīgiem biznesa plānošanā. Savukārt patērētājiem, kas to vēl nav pamanījuši, jārēķinās, ka alus kā dzēriens kļūs gan dārgāks, bet interesantāks, secina laikraksts.

Pašmāju krodzinieki atzīst, ka alus cenas nedaudz ir pieaugušas, tomēr liels alus cenu kāpums šogad nav novērots. "Lidojošās vardes" īpašnieks Dainis Domiņš laikrakstam sacīja, ka katru gadu alus cenas nedaudz pieaug un galvenais iemesls – izejvielu sadārdzinājums, kas skar miestiņa brūvētājus. Šogad gan liela daļa piegādātāju cenas saglabājuši iepriekšējā gada līmenī, bet neliela daļa, piemēram, "Lāčplēša alus", cenas nedaudz palielinājuši.

Arī "Alus Arsenāla" valdes priekšsēdētājs Ēriks Karņilovičs vēl nav novērojis būtisku alus cenu palielinājumu, iespējams, tā šogad vidēji augusi par 5%. Daži ražotāji ceļ cenas ik pa laikam, citi ne, bet diemžēl alus lētāks nekļūst. Viņš novērojis, ka šogad alus cena pieaugusi nedaudz – vidēji par 1–2%, un galvenie sadārdzinājuma iemesli ir izejvielu cenu kāpums un eiro ieviešana, jo alus cenas nācies nedaudz noapaļot.

AS "Cēsu alus" valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone- Zatlere apstiprina, ka alus izejvielu cenām pasaulē ir tendence palielināties. Tāpēc, lai optimizētu izmaksas, "Cēsu alus" iepirkumu procesu lielākajās iepirkumu kategorijās, kas ir arī alus ražošanas izejvielas, īsteno "Olvi grupas" līmenī.

Apiņu cenas pasaules tirgos atkarīgas no to šķirnes, piemēram, dižciltīgās apiņu šķirnes ir dārgākās, kā arī no iegūtās ražas apjomiem un kvalitātes attiecīgajā gadā. Apiņi ir viena no lielākajām alus izejvielu komponentēm, tādēļ jebkuras izmaiņas to cenās atstāj ievērojamu un jūtamu ietekmi ikvienā alus segmentā – gan vidējās klases, gan ekskluzīvajā, pamatoja Sietiņsone- Zatlere.

Apiņu cena strauji pieauga 2008. gadā, kad Eiropa piedzīvoja sausumu un postošas vētras, bet Vašingtonas pavalstī tai pašā laikā nodega viena no lielākajām apiņu noliktavām. Kopš šiem neveiksmīgajiem notikumiem apiņu cena ir tikai augusi un nu jau pārsniegusi katastrofiskā 2008.gada līmeni ar septiņiem līdz desmit dolāriem par mārciņu (0,45 kilogramiem).

Pēc 2008.gada ķibelēm un apiņu cenu lēciena "vieglās naudas" investori metās apiņu audzēšanā, bet drīz vien šai specifiskajā tirgū piedzīvoja biznesa neveiksmi, un tajā spekulantu pašlaik faktiski nav, analizē "Fox News". Tāpēc, ja var atļauties kalambūru, pašreizējais apiņu cenas burbulis ir bez skurbuļa – paredzams, ka pieprasījums vien neizraisīs investīciju vilni jaunās platībās vai lauksaimniecības un apstrādes tehnikā. Tam būtu nepieciešama turpmāka apiņu cenu augšana, lēš "47 Hops" un iesaka brūveriem aprēķināt turpmāko gadu apiņu patēriņu un slēgt piegādes līgumus piecu vai pat septiņu gadu termiņam.

Paredzams, ka neizbēgamais apiņu cenas pieaugums veicinās arī investīcijas, tomēr tas notiks piesardzīgi. Vašingtonas pavalsts eksperti rēķina, ka pašlaik apiņu stādījumu ienesīgums ir apmēram desmit līdz 12 000 dolāru no akra (ap 0,4 ha). Šā biznesa ienesīguma pieaugums notiks pakāpeniski, pašlaik deficītajām (t.i., dārgajām) šķirnēm piesaistot sev lielākas platības, kas savukārt nozīmēs iztrūkumu un cenas pieaugumu arī lētākajā un ražīgākajā segmentā, 2014. gadam veltītā industrijas apskatā skaidro "47 Hops".