Lauku attīstības speciāliste: Ja nodokļi tiks samazināti, zemnieki vairs nekrāps valsti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

No 1.jūnija būs spēkā jauns iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) veids – sezonas laukstrādnieku ienākuma nodoklis ar 15% likmi.

Galvenais pieņemto grozījumu mērķis bija atvieglot zemnieku dzīvi, kā arī mazināt ēnu ekonomiku. Portāls Gorod.lv griezās pie Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils biroja konsultantes Janīnas Kursītes, lai noskaidrotu, kā minētie grozījumi atvieglos zemnieku un sezonas laukstrādnieku dzīvi.

Izrādījās, ka neskatoties uz valdības vēlmi palīdzēt zemniekiem, pieņemtie grozījumi nav ideāli. Pēc J.Kursītes vārdiem, būtu labāk, ja grozījumi par samazinātu nodokļu likmi stātos spēkā nevis no jūnija, bet vismaz no maija, jo lauksaimniecības darbu veikšana sākas pavasarī un sezonas laukstrādnieki tiek algoti pirms vasaras.

„Protams, labi, ja nodokļi tiek samazināti, taču vienalga pastāv zināmas grūtības. Zemniekiem ik rītu katru no sezonas laukstrādniekiem nāksies noformēt Valsts ieņēmumu dienesta mājas lapā un vakarā atzīmēt, cik stundas viņi nostrādāja. Varat iedomāties, cik grūti būs zemniekiem, kuri strādā gan fermā, gan laukā, katru dienu nodarboties arī ar laukstrādnieku noformēšanu. Tas ir sarežģīti, tomēr kā zemnieku saimniecības īpašniece varu apgalvot, ka tas vienalga ir izdevīgāk, nekā lielāku nodokļu maksāšana”, pastāstīja J.Kursīte.

Lauku attīstības speciāliste norādīja, ka ne katram zemniekam ir internets, ar kura palīdzību divreiz dienā jāsniedz nepieciešamā informācija, turklāt ne visiem ir atbilstošas datorprasmes.

Atbildot uz portāla Gorod.lv korespondenta jautājumu, kā varētu tikt uzlaboti pieņemtie grozījumi, J.Kursīte atzīmēja, ka atskaites par sezonas laukstrādnieku darbu varētu iesniegt reizi mēnesī vai reizi nedēļā, nevis katru dienu, tas būtiski atvieglotu zemnieku darbu.

„Ja nodokļi tiešām būs mazāki, zemnieki nekrāps valsti. Manuprāt, nekas nemainīsies, ja es atskaiti par sezonas laukstrādnieku darbu iesniegšu reizi mēnesī, nevis katru dienu”, atzīmēja J.Kursīte.


Написать комментарий