Ziņojums: ASV tabakas kompānijas izmanto bērnu darbu 5

foto: vsenarkotiki.ru
foto: vsenarkotiki.ru

Lielākās ASV tabakas kompānijas tabakas laukos izmanto 7–17 gadus vecu bērnu darbu, ziņo Lielbritānijas MIL.

Saskaņā ar aptuvenajām aplēsēm ASV tūkstoši bērnu strādā tādu kompāniju, kā British American Tobacco (ВАТ), Philip Morris International un Japan Tobacco fermās, ziņo Financial Times, atsaucoties uz Human Rights Watch (HWR) ziņojumu. Fermās audzē dažādas lauksaimniecības kultūras, ieskaitot tabaku.

Bērni, kuru vecums sastāda teju 7 gadus, strādā pa 12 stundām dienā, izjūtot kaitīgo nikotīna, pesticīdu un augstu temperatūru ietekmi.

HWR intervēja 141 bērnu vecumā no 7 līdz 17 gadiem, kuri strādā Amerikas tabakas fermās. Ziņojumā norādīts, ka jaunie darbinieki biežāk nekā citi gūs darba laikā traumas, – ziņo vz.ru.

Krievijā, Indijā un Brazīlijā ir aizliegta bērnu, kuri ir jaunāki par 18 gadiem, darba izmantošana, bet ASV pat jaunāki par 12 gadiem bērni var strādāt fermās.

Dažas kompānijas, tai skaitā BAT un Imperial ievēro Starptautiskās darba organizācijas konvenciju, kura nosaka minimālo bērnu darba vecumu – 15 gadi. Citas kompānijas, ieskaitot Lorillard un Reynolds American, pieprasa no tabakas piegādātājiem ievērot ASV nacionālos likumus, kuri pieļauj neierobežotu līdz 12 gadiem vecu bērnu darbu fermās ar vecāku atļauju.

2011. gadā ASV prezidents Baraks Obama mēģināja reformēt darba likumdošanu, kura pastāv no 1970. gada. Bet mēģinājumi reglamentēt bērnu darbu fermās saskārās ar lauksaimniecības nozares pārstāvju opozīciju.

„ASV likumus var nosaukt par nekvalitatīviem, – saka Dens Vidermans, nekomerciālās organizācijas Verité izpilddirektors, kura strādā ar Philip Morris International. – Bērnu darba vecums ir pārāk zems un nav nekādu bērnu darba ilguma ierobežojumu”.

„No praktiskā redzes viedokļa tabakas fermās nav nekāda droša darba veida bērniem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem. Bērniem vienmēr būs kontakts ar tabakas lapām pat tad, ja viņi lietos individuālos aizsardzības līdzekļus”, – teikts ziņojumā.

Savukārt Philip Morris International kompānijas pārstāvji paziņoja, ka tabakas ražotāji atbalsta jebkādas izmaiņas ASV darba likumdošanā, kuras atbilst starptautiskajām normām un standartiem. „Bet mēs nedomājam, ka varam kaut ko izdarīt vieni paši”, – piebilda kompānijas pārstāvis. 


Написать комментарий

Padomju laiku propoganda.:)Bērns bildē novāc kokvilnu. Tabakas novākšana notiek tiešām ar rokām. ASV par bērnu tiesību pārkāpumiem liek čaklāk aiz restēmsalīdzinot pat ar Zviedriju. Kautkas nelīmējās. Iespējams raksta autors nekad dzīvē nav bijis Amerikā.

Iespējams runa ir par ārpus Amerikas atrodošām kompānijām. Tur iespējams arī izmanto bērnu darba spēku. Kas attiecas uz Indiju, Krieviju un Brazīliju tad šajās valstīs tabaku vispār audzē ļoti maz vai ne maz.Lielākoties tiek sapakotas cigarešu veidā. Tākā atkal ož pēc Kremļa skribentiem.

Vectēvs jau piecu gadu vecumā ganīja govis un ziemai gādāja malku. Vecmamma jau piecos gados govis prata slaukt un krējumu ar biezpienu pagatavot prata. Tagad kaut kāda tizleņu paaudze savairojusies!

"Padomju laiku propoganda.:)Bērns bildē novāc kokvilnu. Tabakas novākšana notiek tiešām ar rokām. ASV par bērnu tiesību pārkāpumiem liek čaklāk aiz restēmsalīdzinot pat ar Zviedriju. Kautkas nelīmējās. Iespējams raksta autors nekad dzīvē nav bijis Amerikā." Vērotājs

\vairāk kā skaidrs, ka raksta autors ir naidīgi noskaņots pret ASV un labprāt Latviju redzētu PSRS sastāvā.

Bildi jau nu varēja piemeklēt ar tabakas, nevis kokvilnas lauku

Написать комментарий