Ukraina «piegriež" ūdens piegādi Krimai; Krievija gatavo dārgu alternatīvu

foto: Reuters/Scanpix
foto: Reuters/Scanpix

Ukraina, slēdzot Krimas pussalas Ziemeļu ūdens kanālu, pārtraukusi dzeramā ūdens piegādi Krimai, liecina Ukrainas ūdens resursu aģentūras paziņojums.

Ziemeļu kanāls turpinās funkcionēt, lai nodrošinātu Hērsonas (robežojas ar Krimu) apgabala vajadzības, tomēr ar Krimas pārstāvjiem nav izdevies rast konstruktīvu risinājumu par dzeramā un lauksaimniecībā izmantojamā ūdens piegādi, minēts aģentūras paziņojumā. Ūdens piegādes uz Krimu apturētas, kanālā izbūvējot sprosta dambi.

Iepriekš vēstīts, ka jau aprīlī tika periodiski konstatēts kanāla ūdens izsīkums. Tolaik Ukrainas amatpersonas norādīja uz Krimas valdības neprofesionālu kanāla adminstratīvo pārvaldību.

Krievijas valsts prezidenta padomnieks Anrejs Belosuvs atklājis, ka Krimas ūdens neatkarība varētu izmaksāt no 247 līdz 417 miljoniem ASV dolāru. Pēc Belosuva teiktā, viena no iespējām esot izbūvēt uz Krimu pazemes ūdens piegādes caurules no Krievijas Kubaņas reģiona, taču tas būtu "eksotisks" variants.

Vēl viens risinājums - pēc Krievijas medija "Russia Today" aplēsēm - izmaksātu pat 2,8 miljardus ASV dolāru. Šajā variantā ūdens piegādes sistēma tiktu ierīkota Kerčas jūras šauruma gultnē līdz ar jaunā tilta uz Krimu izbūvi.

Savukārt Krimas premjers Sergejs Aksjonovs uzskata, ka, atslēdzot ūdens piegādi, Ukraina cenšas sabotēt Krimu un tās iedzīvotājus. "Ar dzeramo ūdeni mēs tiksim galā, lielākās problēmas sagādā lauksaimniecībai nepieciešamie resursi," teicis Aksjanovs, atzīstot, ka pussalā tradicionāli ienesīgā rīsu audzēšanas nozare esot kritiskā stāvoklī

Tāpat Krimas amatpersona pieminējusi, ka vēl viena alternatīva ūdens ieguvei būtu dziļurbumu ierīkošana, taču šī projekta realizācija šobrīd neesot skaidra. "Vēl viens variants ir dziļurbumi, mēs pie šī plāna strādājam dienu un nakti. Konsultējamies arī ar Krievijas premjera vietnieku Dmitriju Kozaku. Ir skaidrs, ka visi zemnieki, ja cietīs zaudējumus, saņems kompensācijas un palīdzību," solījis Aksjanovs.

1971.gadā izbūvētais Ziemeļu Krimas kanāls pussalai tradicionāli piegādājis aptuveni 85% no dzeramā un lauksaimniecībā izmantojamā ūdens resursiem.


Написать комментарий