A.Lazdāns: Križos atrastā dzīvnieku kaulu izgāztuve, iespējams, pastāv ap 15 gadiem

foto: Valsts vides dienests
foto: Valsts vides dienests

13. maijā Valsts vides dienests (VVD) un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apsekoja Križu mikrorajonā bijušā gaļas kombināta teritorijā atrasto dzīvnieku kaulu izgāztuvi.

VVD Daugavpils reģionālās pārvaldes direktora vietniece Iveta Lobanoka pastāstīja portālam Gorod.lv, ka pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka ap 300 m2 kaulu atrodas pussabrukušajā betona laukumā. Blakus atrodas vairākas pamestas un pussabrukušas ēkas. Teritorija netiek apsaimniekota un, spriežot pēc augiem, dzīvnieku izcelsmes blakusprodukti tajā atrodas jau sen. Pārbaudes laikā AS „Daugavpils gaļas kombināts” pārstāvis paskaidroja, ka patlaban uzņēmuma darbības rezultātā blakusprodukti netiek ražoti. Šo informāciju apstiprināja arī PVD.

Saskaņā ar likumu, dzīvnieku izcelsmes produktu, tostarp blakusproduktu, apgrozījumu kontrolē PVD. Tādēļ VVD ir pieprasījis informāciju par ieplānoto blakusproduktu izmantošanu, jo tas ļaus saprast, vai kauli ir atkritumi un tie jāutilizē.

Patlaban VVD ir konstatējis, ka minētie subprodukti apkārtējās vides kvalitāti neapdraud, tomēr piesārņo to un bojā pilsētas tēlu. Lai daudzpusīgi izskatītu lietas apstākļus un pieņemtu lēmumu par administratīvās tiesvedības uzsākšanas nepieciešamību, VVD ir pieprasījusi paskaidrojums no gaļas kombināta, PVD un pilsētas Domes.

Savukārt PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Laizāns paziņoja portālam, ka atrastie kauli šajā teritorijā, iespējams, atrodas ap 15 gadiem un palikuši no tā laika, kad teritorijā darbojās vecais gaļas kombināts, kura darbības rezultātā kauli tika pārstrādāti. Gaļas kombināts tika atzīts par maksātnespējīgu, tā īpašnieki vairākkārt mainījās, kaulu piekrautā teritorija palika bez uzraudzības.

A.Lazdāns atzīmēja, ka atrastie kauli ar šobrīd darbojošos gaļas kombinātu nav saistīti, tāpat tie nav cilvēkiem bīstami.

Abi dienesti sola noskaidrot visus apstākļus, tomēr pagaidām neziņo, kad teritorija tiks sakārtota.



Написать комментарий