Kā aizvadīti Grāmatu svētki Līvānos

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Šī gada 30.aprīlī Līvānos pirmo reizi norisinājās Līvānu un Ilūkstes novadu 13.Grāmatu svētki ar plašu un interesantu pasākumu programmu dažādām iedzīvotāju grupām, ziņo Līvānu novada portāls.

Visas dienas garumā svētku dalībniekiem bija iespēja apmeklēt grāmatu komercizstādi Līvānu novada Kultūras centra foajē, iepazīties ar izdevniecību „Lauku Avīze”, „Nordik”, „Avots”, „Jumava”, „Divpadsmit”, „Latgolys Studentu centrs” piedāvājumu un jaunumiem, iegādāties grāmatas un vēlāk svētku noslēgumā piedalīties jaunāko grāmatu izlozē „Veiksmīgais pircējs”.

Pēc Grāmatu svētku svinīgās atklāšanas notika „Lauku Avīzes” publiskā diskusija „Trūkst darba vai kvalifikācijas?”, kurā piedalījās Labklājības ministrs Uldis Augulis, Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks, partijas „Latvijas attīstībai” pārstāvis Dans Titavs. Kopīgi tika diskutēts par nodarbinātības situāciju valstī un Līvānos, par to, kādas būtu tās perspektīvās profesijas, ko vajadzētu izvēlēties jauniešiem, lai pēc skolu beigšanas varētu strādāt tepat nevis braukt projām,  par bezdarbnieku apmācību, par skolēnu darbu vasarā un citiem jautājumiem.

Bērnu un jauniešu auditorijai bija organizēta ļoti plaša un daudzveidīga pasākumu programma ar iespēju piedalīties sarunās ar grāmatu autoriem un radošajās darbnīcās, noskatīties robežsargu dienesta suņu prasmes, piedalīties sportiskajās aktivitātēs uz piepūšamajām atrakcijām. Pasākumi notika gan abās pilsētas vidusskolās, gan bibliotēkā, gan skolas stadionā.

Pirmsskolas un sākumskolas skolēni Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā varēja piedalīties radošajā nodarbībā kopā ar bērnu grāmatu mākslinieci Melāniju Vilku un izdevniecības “Lauku Avīze” redaktori Renāti Neimani. Radošajā darbnīcā bērniem tika piedāvāts burtu un ciparu rakstīšanu pārvērst par jautru un atraktīvu darbošanos. Katra bērna uzdevums bija uzzīmēt sava vārda pirmo burtiņu, ņemot talkā fantāziju. Ar mākslinieces palīdzību tapa burtiņi – dzīvnieki, puķes un dažādi krāsaini iedomu tēli. Noslēgumā bērni varēja saņemt Melānijas Vilkas autogrāfu.

Savukārt tie, kuri izvēlējās piedalīties sarunā ar rakstnieci Vitu Štelmaheri, grāmatu „Piglas stāstiņi” un „Es dzīvoju Latvijā” autori, un viņas grāmatu varoni čau-čau šķirnes suni Rafi, uzzināja, kā Rafis kļuva par grāmatu varoni, kādus nedarbus viņš ikdienā sastrādā. Bērniem nācās atbildēt uz autores uzdotajiem jautājumiem par Latvijas dabu, kultūru un ievērojamām personībām, kas minētas grāmatā par Latviju, un Līvānu novada skolēni ar šo uzdevumu veiksmīgi tika galā! Rakstniece bērniem pastāstīja, ka ir ieplānojusi izdot savu trešo grāmatu, kurā suns būs galvenais varonis un bērni varēs uzzināt, kāds draiskulis viņš ir ikdienā. Tikšanās beigās aktīvākajiem jautājumu uzdevējiem rakstniece dāvāja savas un sunīša Rafja vizītkartes un atzīmēja, ka Līvānos ir ļoti droši, zinoši un čakli bērni. Savukārt bērni pateicās ar skaistiem pavasara ziediem un izmantoja izdevību nofotografēties kopā ar autori un viņas suni Rafi.

Skolēnu tikšanās ar žurnāla "Ilustrētā junioriem" rodošo komandu notika Līvānu 2.vidusskolas Svinību zālē. Žurnāla radošās komandas pārstāves ieradās ar dāvanām saviem klausītājiem - "Rasēna" pieniņiem. Tikšanās noritēja divās grupās, kuru laikā žurnālistes iepazīstināja klausītājus ar sevi, pastāstīja par žurnāla tapšanas gaitu, rīkoja konkursus skolēniem par tēmām, kas jau ir bijušas atspoguļotas žurnālu iepriekšējos numuros, gan arī uzdeva citus āķīgus jautājumus. Tikšanās noslēgumā visiem klātesošajiem bija iespēja uzdot jautājumus žurnāla radošajai komandai. Pēc pacelto „roku meža” varēja saprast, ka katram ir kaut kas vaicājams un tas viņiem tika ļauts.

Vienlaicīgi ar šo pasākumu, Līvānu 1.vidusskolas Svinību zālē notika pasākums „Nekas nenotiek tāpat vien”, kurā skolēni tikās ar grāmatu „Skārienjūtīgs” un „Mana privātā dzīve” autoru un mūziķi Andri Kiviču. Pasākumā skolēni varēja uzdot autoram jautājumus, tos gan uzrakstot uz lapiņām, gan pajautājot personīgi. Jautājumi bija ļoti dažādi: No cik gadiem spēlē ģitāru? Vai pazīst Šakiru? Kādās valodās prot dziedāt? Kāpēc nometa svaru? Lūgums nodziedāt dziesmu. Un tamlīdzīgi. Tā kopīgas sarunas laikā skolēni uzzināja par to, kā Andris Kivičs kļuva par mūziķi, no cik gadiem sāka spēlēt ģitāru, guva ieskatu par viņa grāmatām. Skolas svinību zāle uz šo tikšanos bija pārpildīta. Par atraktīvi un jautri kopīgi pavadīto laiku apmierināti bija visi, gan skolēni, gan arī autors.

Līvānu 1.vidusskolā noritēja vēl viena tikšanās, kuras laikā „Fantāzijas pasaulē” kopā ar rakstnieci Lauru Dreiži varēja pabūt ikviens fantāzijas literatūras cienītājs. Laura Dreiže ir smalka meitene, gariem, kupliem matiem, kura klausās smago roku un raksta grāmatas no 12 gadu vecuma. Laurai  Dreižei ir tikai 24 gadi, bet viņa ir jau sarakstījusi 4 grāmatas, pabeigusi franču valodas studijas, ir tulkotāja un redaktore izdevniecībā „Zvaigzne ABC”.

Līvānu novada skolēni aizrautīgi klausījās jaunās rakstnieces stāstījumu, kā top viņas grāmatas. Izrādās, grāmatu personāži paši piesakās un neliekas mierā, kamēr nav tikuši grāmatā. Viena grāmata vēl nav pabeigta, kad nākamais sižets jau  ir jaunās rakstnieces domās. Viņai pašai vecāki bērnībā ir lasījuši grāmatas priekšā. Vismīļākā grāmata līdz pat šai dienai ir Roalda Tolkīna „Gredzenu pavēlnieks” un fantāzijas žanrs. Autorei no bērnības tuvas arī Roulingas grāmatas par Hariju Poteru. Kad Laurai bija 12 gadu, viņa ļoti gaidījusi vēstuli no Cūkkārpas skolas, jo viņai licies, ka arī viņa ir savādāka par citiem, varbūt arī mazliet burve. Laura raksta vakaros un naktīs ar pildspalvu. Uzrakstītais pēc tam vēl jāpārraksta datorā. Kā to visu var paspēt? Izrādās -  var gan un atliek arī laiks tikties ar draugiem, atpūsties kopā ar ģimeni. Lauras Dreižes mīļākie rakstnieki ir Nīls Geimens, Stīvens Kings, Toms Kreicbergs, Rūdolfs Blaumanis, Linda Nemiera. Viņai patīk šausmu literatūra un labākā iedvesma rakstīšanai ir mūzika.

Kopīgajās pusdienās Grāmatu svētku dalībnieki baudīja „Zemessarga spēka putru” pie Līvānu 1.vidusskolas, ko piedāvāja Zemessardzes 35.Nodrošinājuma bataljons, kā arī skolas stadionā vēroja Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Kinoloģijas nodaļas speciālistu palīgu suņu spējas un prasmes noslēptu mantu, narkotisko vielu meklēšanā un atrašanā, kā arī „robežpārkāpēja” aizturēšanā. Vērot demonstrējumus bija ieradušies ne tikai bērni, skolēni, bet arī ļoti daudzi pieaugušie. Pasākuma noslēgumā bija iespēja nofotografēties kopā ar robežsargiem un viņu suņiem.

Grāmatu svētki turpinājās ar programmu dažādu interešu auditorijām. Līvānu 1.vidusskolas Svinību zālē uz psiholoģes Ilzes Zariņas lekciju par pusaudžu vardarbību pulcējās vecāko klašu skolēni. Klausītāju bija daudz, lekcija izvērtās interesanta un aizraujoša. Sarunas sākumā lektore pastāstīja reālu stāstu no dzīves, kurā atspoguļojas pusaudžu vardarbība, pēc tam kopīgi analizēja dažādas situācijas, centās rast atbildes un risinājumus ikdienas notikumiem, problēmām skolā un ārpus tās. Ilze Zariņa klausītājiem sniedza praktiskus ieteikumus un padomus, kā skolēniem savā starpā būt draudzīgākiem.

Pasaules apceļotājs un rakstnieks Pēteris Strubergs saviem klausītājiem stāstīja par eksotisko ceļojumu uz Dienvidameriku, kura rezultātā tapa jaunākā grāmata „Dienvidamerikas Odiseja”, rādīja slaidus, sīki paskaidrojot redzēto, deva vērtīgus padomus ceļotājiem. Pasākuma apmeklētāji novērtēja slavenos Iguasu ūdenskritumus – pasaules brīnumu kārtā ieskaitīto vairāk kā divarpus kilometrus garo 275 ūdenskritumu virteni ar gigantisko Velna Rīkles ūdenskritumu, kuri esot jāapskata no Argentīnas un Brazīlijas puses, jāizbrauc ar kuģīti gar pašiem ūdenskritumiem, lai gūtu neaizmirstamas ceļojuma atmiņas. Tikšanās dalībnieki redzēja milzu ledājus, virtuāli pabija sāls ieguves ielejās, kā arī slavenajā Naskas ielejā, izpētīja un piemērīja Peru indiāņu cepures un rituāla masku, ziņkārīgākos rakstnieks noķēra ar pērtiķu ķeramo. Pasākumam atvēlētais laiks paskrēja nemanot, apmeklētāji bija gandarīti par interesanto tikšanos.

Savukārt Miķelis Rubenis klausītājiem savas tikšanās laikā stāstīja par to, kā no futbolista kļuvis par tiesnesi un par sporta žurnālistu, ko nozīmē „kompensācijas laiks”, kāpēc grāmatai izvēlēts tāds nosaukums. Ar Miķeļa Rubeņa sporta dzīvi saistītus notikumus klātesošie redzēja uz ekrāna rādītajos slaidos. Rakstnieks sarīkoja nelielu viktorīnu ar jautājumiem par sporta tēmu, rezultātā zinošākajiem autors uzdāvināja grāmatas.

Svētku noslēgumā bija grāmatu pircēju izloze „Veiksmīgais pircējs”. Tās laikā tika izlozētas izdevniecību jaunākās grāmatas. „Veiksmīgie pircēji” šajos svētkos bija gan līvānieši, gan novada pagastu ļaudis, gan arī Ilūkstes  novada un citi viesi.

Svētkus noslēdza koncerts „Pēc skaudra maiguma”, kurā Knuta Skujenieka dzeju mūzikā izpildīja Uģis Roze, Jānis Lūsēns un viņu domubiedri.

Grāmatu svētku apmeklētāju skaits pārsniedza tūkstoti un tas liecina, ka svētki bija izdevušies, ka interese par grāmatu un literatūru ir liela. Gan iedzīvotāji, gan bibliotekāri bija abpusēji priecīgi par iespēju lauku ļaudīm apmeklēt svētku pasākumus, jo transporta jautājums bija atrisināts, pateicoties novada pašvaldības atsaucībai.

Lielu paldies jāsaka Grāmatu svētku iniciatorei - Lauku bibliotēku atbalsta biedrībai, īpaši biedrības valdes priekšsēdētājai Birutai Eglītei, un daudzajiem svētku atbalstītajiem: Latvijas Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, Lietuvas Republikas vēstniecībai, Zemkopības ministrijai, Latvijas Bērnu fondam, Jelgavas tipogrāfijai, SIA „Drukātava”, SIA „Balta Eko”, SIA VESTA-LK, „Vienotībai”, „Latvijas attīstībai”, Zaļo un zemnieku savienībai, Inesei Vaiderei, Krišjānim Kariņam, Alfrēdam Rubikam, Līvānu novada domei, kā arī informatīvajiem atbalstītājiem: laikrakstiem „Latvijas Avīze”, “Novadnieks”, „Vietējā Latgales avīze”, „Līvānu novada vēstis”, „Brīvā Daugava”, „Ceturtdiena”, Vidusdaugavas TV, Radio1, Latgales reģionālajai televīzijai.


Написать комментарий