Lietuvas iedzīvotājus jau māca dzīvot bez gāzes un elektrības

foto: obozrevatel.com
foto: obozrevatel.com

Kara gadījumā labums būs gan no 80 gadus vecām omītēm, gan no basketbola faniem – apgalvo Lietuvas kara akadēmijas prorektors profesors Valds Rakutis.

Viņš aicina Lietuvas iedzīvotājus mācīties izdzīvot kara apstākļos - iztikt bez gāzes un elektrības, zināt, kādas pārtikas rezerves un medikamenti ir nepieciešami.

Rakutis nesen lasījis referātu par Lietuvas aizsardzību jaunu kara formu fonā, bet pēc tam sniedzis interviju Lietuvas portālā "Delfi.lt" (pilnu tekstu krievu valodā var izlasīt šeit).

"Mēs vienkārši nezinām vēsturi un ne visai arī vēlamies zināt. Bieži vien cilvēki domā, ka, ja tagad pa Ukrainu skraida "zaļi cilvēciņi", tad arī pie mums tādi paši skraidīs.

Nē, viņi, visticamāk, būs zili, viņi jau būs mainījuši savu taktiku, ņemot vērā mūsu situāciju. Tāpēc mums vajag gatavoties nevis kādai konkrētai formai, bet gan censties uzminēt, ko viņi darīs, un ko tādu mēs paši varam izdarīt, ko viņi vēl nezina," stāsta profesors.

Gatavoties krīzei Rakutis aicina jau tūlīt, un, pēc viņa vārdiem, ir nepieciešamas vienkāršas procedūras. Šobrīd Lietuvas tiesību aktos nav atrodams, ko darīt kara gadījumā - vienkārši nevienam neienāk prātā, ka karš patiešām var būt.

Bet, pēc Rakuta vārdiem, par to ir jādomā - katrai rūpnīcai, katram uzņēmumam ir jābūt scenārijam, ko darīt kara gadījumā.

Tāpat viņš aicina atjaunot patvertnes, skaidrot cilvēkiem, kādi medikamenti un pārtikas produkti nepieciešami krīzes situācijā. Profesors akcentē, ka nepieciešams scenārijs, kā pārvaldīt haosu - kas notiks, ja tiks pārtraukta sakaru, elektrības, gāzes piegāde.

Rakutis uzskata, ka lielāko daļu šo problēmu varētu atrisināt, ja valstī atkal atjaunotu obligāto militāro dienestu. Pēc viņa vārdiem, gada vai pusgada laikā tādējādi varētu sagatavot ļoti lielu skaitu cilvēku.


Написать комментарий