Policijai automašīnas piegādā par vienu latu dibināts uzņēmums

foto: spoki.tvnet.lv
foto: spoki.tvnet.lv

Reģionālā pašvaldības policija (RPP) nomā trīs apvidus automašīnas no SIA "ANP Baltic", kas ar viena lata (1,42 eiro) pamatkapitālu nodibināta tikai divas nedēļas pirms attiecīgo iepirkumu izsludināšanas, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Minētās automašīnas RPP esot savajadzējies kutera pārvadāšanai, kā arī administrācijas un dežūrdaļas operatīvajām vajadzībām. Īsā laikā izsludināti iepirkuma konkursi, kuros uzvarējis nesen nodibinātais uzņēmums "ANP Baltic" ar viena lata pamatkapitālu. Pie aptuveni 59 400 latu (84 518 eiro) vērtā pasūtījuma firma tikusi, uz trīs gadiem iznomājot RPP trīs "Mitsubishi Montero" džipus.

RPP vadītājs Māris Bomiņš raidījumam "De facto" noliedza, ka kāda no pašvaldības policijas amatpersonām būtu ieinteresēta šajā darījumā. Tajā pašā laikā viņš atzina, ka konkursos bijis tikai viens pretendents, kurš arī uzvarējis.

Sludinājumu portālā redzams, ka līdzīgas šīs markas 2009.izlaiduma gada automašīnas cena ir apmēram 12 000 eiro. Tas nozīmē, ka ienākumi uzņēmumam no darījuma ar pašvaldību varētu būt līdz 50 000 eiro, aprēķinājis raidījums.

"ANP Baltic" reģistrēts vienā no Elvīras ielas piecstāvu namiem Pārdaugavā. Attiecīgais dzīvoklis pieder Jevgēnijai Pareiko, kas devusi piekrišanu "ANP Baltic" juridiskās adreses reģistrācijai savā īpašumā.

Taču pēc "De facto" aicinājuma dzīvokļa durvis neviens nav vēris vaļā. Pastkastīte bijusi pārpildīta ar reklāmas bukletiem, savukārt, ieskatoties dzīvoklī caur logiem, šķitis, ka ilgu laiku tajā neviens nav bijis.

SIA "ANP Baltic" vienīgais īpašnieks ir 29 gadus vecais Jaroslavs Koroļovs. "Firmas.lv" datubāzē atrodamā informācija liecina, ka Koroļovam iepriekš nav piederējis neviens cits uzņēmums.

Raidījums ar starpnieka palīdzību telefoniski sazinājies ar Koraļovu un viņš apņēmies pēc trim dienām atnākt uz tikšanos, bet vēlāk uz tālruņa zvaniem vairs nav atbildējis.

No "ANP Baltic" pagājušā gada pārskata noprotams, ka darījums ar RPP, iespējams, ir vienīgais uzņēmuma ieņēmumu avots. Tas liekot domāt, ka "ANP Baltic" ticis izveidots tieši šim konkursam.

Tā brīža Ķekavas novada mērs Roberts Jurķis ("Vienotība"), kurš pārraudzīja policijas darbu, korupcijas pazīmes šajā darījumā nesaskata. Raidījums gan sliecas apšaubīt to, cik rūpīgi toreizējais priekšsēdētājs sekojis līdzi RPP notiekošajam, jo viņš nemaz nezinājis, ka mašīnas tiek nomātas, nevis ir nopirktas.

"De facto" norāda, ka minētais darījums nav vienīgais, kas, iespējams, met ēnu pār notiekošo RPP, jo raidījuma rīcībā nonākušas fotogrāfijās, kurās redzama viena no policijas nomātajām "Mitsubishi" automašīnām, 11.aprīlī pl.16:21 novietota maksas stāvvietā Rīgā, Blaumaņa ielā. Galvaspilsēta nav RPP apkalpojamā teritorija. Ar šo mašīnu tajā dienā braucis policijas priekšnieka vietnieks Germans Ivanovs, kurš bijis redzams uzbeku restorānā "Čihana Sato".

Lai gan piektdienās Ivanova darba laiks beidzoties jau plkst.14, viņa priekšniekam Bomiņam nav pārmetumu par to, ka dienesta auto, iespējams, izmantots personīgām vajadzībām. Bomiņš uzskata, ka ir "normāla situācija, ja cilvēks brauc pēc pasākuma, nav ēdis pusdienas, iebrauc [paēst]", turklāt likums to neaizliedz. Konkrētajā dienā policijai esot bijušas gadadienas svinības Vangažos.

Tomēr Ķekavas novada dome patlaban izvērtē Bomiņa atbilstību amatam, jo šis neesot bijis vienīgais gadījums, kad dienesta auto izmantošanas mērķi bijuši apšaubāmi, vēsta "De facto". Bomiņam paskaidrojums esot jāraksta jau trešo reizi.

Ķekavas novada mērs Valts Variks (Vidzemes partija) raidījumam apliecinājis, ka "ir pieprasīti atsevišķi paskaidrojumi un pašlaik vērtējam, kādas ir šīs atbildes, kāda ir attieksme pret darba devēju un vispār lojalitāti".

Pērn maijā RPP operatīvajā līzingā iegādājusies vēl piecas automašīnas, taču tās piegādājis "Nissan" oficiālais pārstāvis Latvijā, nevis kāds mazpazīstams uzņēmums.


Написать комментарий