Nikolaja vārtu atklāšana Daugavpilī: kājnieku cīņas rekonstrukcija un pasta kariete

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, divu dienu laikā Daugavpilī norisinājās III Starptautiskais Austrumbaltijas biznesa forums, kurā piedalījās vairāk nekā 400 uzņēmēji no 10 pasaules valstīm.

Foruma ietvaros notika Nikolaju vārtu svinīga atklāšana Cietoksnī. Pat iesākušais lietus nenobiedēja daudzus interesentus, kuri bija pulcējušies aizsargvaļņos, lai piedalītos šajā vēsturiskajā brīdī. Pasākumu apmeklēja gan foruma viesi, gan pilsētnieki.

Pēc neliela stāsta par Nikolaja vārtu izbūvi un tradicionālajām apsveikuma runām pie Nikolaja vārtiem notika īsta cīņa – Latvijas un Lietuvas vēsturisko rekonstrukciju klubu dalībnieki piedāvāja aizraujošu cīņas rekonstrukciju.

Daugavpils cietokšņa garnizons drosmīgi aizstāvēja Nikolaja vārtus, kuri, kā zināms, kādreiz bija galvenā ieeja cietoksnī. Skatītāji no sirds atbalstīja mūsējos, un ienaidniekam nācās atkāpties.

1.vicemērs Jānis Dukšinskis atzīmēja, ka vārti godam izturēja šo pārbaudi. Taču ar to pārsteigumi nebeidzās. Pa atvērtiem vārtiem pie pilsētniekiem un viesiem ieradās pēc XIX. gs. paraugiem Polijā ražotā pasta kariete.

Lietuvas sabiedriskā organizācija "Klajūnu klubas" (Klejotāju klubs) ir organizējusi vēsturiski izglītojošo braucienu 19.gs. pasta karietēs ar žemaitiešu šķirnes zirgiem pa vēsturisko zirgu pasta traktu S-Pēterburga-Kauņa-Varšava. Projekta misija ir aktivizēt kultūras, ekonomiskos, sociālos sakarus starp reģiona valstīm, kas sekmētu jaunu pieeju kultūras un vēstures mantojuma izpētei Latvijā, Lietuvā, Polijā un Krievijā.

Pilsētniekiem un viesiem bija lieliska iespēja nofotografēties uz šīs pasta karietes fona.

Ormanis Aidonis pastāstīja portālam Gorod.lv, ka cilvēki un zirgi šim braucienam no Lietuvas uz Poliju gatavojās veselu gadu. Kariete mūsu valstī ir nobraukusi jau 200 km. Katru dienu tiek nobraukti 50-70 km.

„Daudz sarežģītāk ir pārvietoties pa pilsētu. Pie jums notiek ceļu remontdarbi un mūsu kariete saskārās ar grūtībām, braucot pa ceļa posmu, kas ir netālu no tramvaja sliedēm. Par laimi, viss beidzās labi”, pastāstīja Aidonis.

Ceļotāji nodeva Daugavpils mēram īpašu vēstījumu, bet viņš lūdza nodot dāvanu Kauņas mēram, šajā pilsētā pasta kariete nonāks pēc 5 dienām.

Par šo ceļojumu lietuvieši uzņems filmu, kuru solīja prezentēt arī Daugavpilī.



Написать комментарий