DP atklāj, ka Krievija Latvijā vervējusi šantažējamas personas

foto: voprosotvet.mirtesen.ru
foto: voprosotvet.mirtesen.ru

Kā liecina DP pārskatā publicētā informācija, konstatēts, ka pārskata laikā ārvalstu specdienestu uzmanība galvenokārt pievērsta politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem Latvijā.

Tāpat kā iepriekš ārvalstu specdienestu interešu lokā bija jautājumi, kas saistīti ar Latvijas iekšpolitiskajiem procesiem, dalību Eiropas Savienībā (ES) un NATO. 

Vienlaikus 2013.gadā ārvalstu specdienestu darbībā iezīmējās jaunas tendences - tika konstatēta pieaugoša ārvalstu specdienestu interese par gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē un attiecīgo valstu ekonomisko interešu aizsardzību Latvijā.

Nozīmīgs ārvalstu specdienestu darbības virziens bija arī sadarbības organizēšana ar diasporas organizācijām un aktīvistiem dažādos Latvijas reģionos. 

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī 2013.gadā visaktīvāk izlūkošanas darbības pret Latvijas interesēm izvērsa Krievijas specdienesti.

Kā norāda DP, Krievijas specdienesti turpināja izrādīt interesi par Latvijas iedzīvotājiem, kuri dažādu iemeslu dēļ regulāri apmeklē šo valsti. Īpaši interesi izraisīja personas, kas iesaistītas akcīzes preču kontrabandā - šie Latvijas iedzīvotāji ir viegli ietekmējami un šantažējami, tāpēc šīs personas ir piemērotas kandidatūras vervēšanai, līdz ar to arī Krievijas specdienestu interesējošas informācijas iegūšanai.

2013.gadā bija vērojama arī tendence dažādos informatīvajās resursos organizēt Latvijas diskreditēšanas kampaņās, turpinot aizsākto retoriku par valstī it kā notiekošo «nacisma atdzimšanu» un «ekonomikas katastrofālo stāvokli». Ir pamats uzskatīt, ka šajos informatīvajos pasākumos ir iesaistīti arī Krievijas specdienesti.


Написать комментарий