Ukraina plāno pieprasīt Krievijai 100 miljardu dolāru kompensāciju par agresiju

foto: AFP
foto: AFP

Ukraina plāno Starptautiskajā tiesā iesniegt prasību pret Krieviju par 100 miljardu ASV dolāru zaudējumiem, kurus nodarījusi Krimas okupācija, televīzijas kanālā „1+1” paziņojis Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra UNIAN.

Ukraina jau vērsusies starptautiskajā arbitrāžas tiesā, lai piespiestu Krieviju pārtraukt vienpusēji paaugstināt gāzes cenas. „Krievijas ir pieradusi nodarboties ar šantāžu,” norādījis Turčinovs, piebilstot, ka „gāzes šantāža ir iecienītā spiediena forma ne tikai pret Ukrainu, bet arī pret citām valstīm”.

„Ukraina vērsusies Arbitrāžas tiesā, lai pārtrauktu šo formātu, kad Krievija vienpusēji nepārtraukti pārskata gāzes cenas, tās palielinot,” sacījis Turčinovs.  

Pirms nedēļas ar brīdinājumu pret Krieviju vērsties Stokholmas starptautiskajā arbitrāžas tiesā klajā jau nāca Ukrainas premjers Arsēnijs Jaceņuks. Kijeva par nepieņemamu uzskata „Gazprom” lēmumu pēc Krimas aneksijas gandrīz divkārt paaugstināt dabasgāzes cenu -  līdz 485 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem. Turklāt, nemaz nerunājot par parādiem, Krievijas enerģētikas gigants brīdinājis, ka 3.jūnijā pārtrauks piegādāt gāzi Ukrainai, ja līdz tam nebūs saņēmis priekšapmaksu par nākammēnes piegādājamo gāzi. 

Savukārt Turčinovs arī paziņojis, ka Krievijas agresija un Krimas okupācija radījusi Ukrainas ekonomikai 100 miljardu dolāru zaudējumus, un Ukrainas Tieslietu ministrija gatavo prasību pret Krieviju par šo zaudējumu kompensāciju.  

Jau ziņots, ka pēc martā notikušā Krimas neatzītā referenduma par pievienošanos Krievijai un pussalas aneksijas, Krievija turpina destabilizēt situāciju Ukrainā.  Aprīļa vidū prokrieviski noskaņotie kaujinieki Austrumukrainā sagrābuši vairākas administratīvās ēkas, pieprasot rīkot referendumu par reģionu statusu. Tā dēvētais referendums notika 11.maijā, un, pēc separātistu teiktā, 89% Doņeckas iedzīvotāju un 96% Luganskas iedzīvotāju esot nobalsojuši par šo republiku neatkarību no Ukrainas.  

Ukraina un Rietumvalstis pauž, ka Krievija ar provokāciju palīdzību cenšas traucēt 25.maijā gaidamajām prezidenta vēlēšanām.

19.05.2014 , 17:45

Gints Amoliņš , LSM


Написать комментарий