„Muzeju naktī” daugavpilieši visaktīvāk apmeklēja Daugavpils Muzeju un Rotko centru

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, sestdien, 17.maijā mūsu pilsēta iesaistījās starptautiskajā akcijā „Muzeju nakts”, kuras vadmotīvs šogad Latvijā bija dzintars un sarkanā krāsa.

Jāatzīmē, ka kultūrvēsturiskās pilsētas iestādes akcijas ietvaros apmeklēja teju 10 000 daugavpiliešu un pilsētas viesu. Kopumā Daugavpilī bija iespēja apmeklēt 7 objektus.

Kā ierasts, visaktīvāk tika apmeklēts Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs un Marka Rotko mākslas centrs.

Muzejā tikai vienu naktī varēja apskatīt „Dzintara istabu”, kuras eksponātus – dzintara rotas un izstrādājumus, kā arī neapstrādāto dzintaru – piedāvāja muzeja darbinieki.

Muzeja pagalmā apmeklētājus izklaidēja Bērnu un jauniešu centra „Jaunība” radošie kolektīvi. Koncerta ietvaros tika pasniegta arī īpaša balva – „Muzeja draugs”. Balvas pasniedza kādam pilsētas laikrakstam par ilggadēju sadarbību ar muzeju, Natālijai Lazdānei par palīdzību muzeja krājuma papildināšanā un mūzikas skolotājai un dziedātājai Alisei Mejai.

Saskaņā ar aprēķiniem, starptautiskās akcijas ietvaros Daugavpils muzeju apmeklēja 4 300 cilvēki.

Savukārt Marka Rotko mākslas muzeju sestdien, 17.maijā, apmeklēja ap 3 500 cilvēkiem. Interesenti labprāt pastaigājās pa Cietoksni, piedalījās ceļojumā pa vecām ēkām un meklēja paslēpto Dzintara istabu.

Tāpat Rotko centra apmeklētājiem bija iespēja apskatīt latviešu tekstilmākslinieces Ivetas Vecenānes radīto gobelēnu, kura audos izmantoti dzintara diegi, kas kopā ar augstvērtīgām šķiedrām, kašmiru, zīdu, linu un kokvilnu veido četrus pavedienus.  Pavediens rindojas pēc pavediena, veidojot motīvus, kas apvieno tautas un laikmetus. Savukārt pusnaktī visus interesētus gaidīja Uguns šovs.

Daudzi interesenti „Muzeju nakts’ ietvaros apmeklēja sinagogu „Kadiš” un noklausījās asprātīgu un interesantu Josifa Račko lekciju „Ebreji Daugavpilī un Latgalē”.

Uz interesentu jautājumiem skolotājs, rakstnieks, pētnieks J.Račko atbildēja inteliģenti un ar humoru. Turklāt pie sinagogas izejas apmeklētajiem pasniedza nelielu dāvanu – īstas ebreju macas gabaliņu.

Saskaņā ar aptuveniem aprēķiniem, „Muzeju nakti” Daugavpilī apmeklēja ap 10 000 cilvēkiem, kas liecina par pilsētnieku kultūras potenciālu.



Написать комментарий