Stankevičs: Eiropa ir zaudējusi orientāciju un tai draud Romas impērijas liktenis

foto: gazeta.ru
foto: gazeta.ru

Katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs par Eiropas nākotni ir pesimistiskās domās – tā ir zaudējusi orientāciju, kas draud ar smagām sekām, proti, Romas impērijas likteni.

Stankevičs atklātā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā „Viens pret vienu” stāstīja, ka Eiropa ir piedzīvojusi strauju uzplaukumu gan tehnoloģiju, gan civilizācijas sasniegumu jomā, bet „šobrīd tā sāk taustīties un ir zaudējusi orientāciju – priekšplānā ir izvirzījušies ekonomiski, materiālie uzstādījumi un cilvēktiesības un demokrātijas principi tiek izmantoti, lai liktu šīs patēriņa sabiedrības kalpībā. Vērtību hierarhija nobīdās un tas draud ar smagām sekām, līdzīgi kā Romas impērijas sabrukums.”

Tad, kad sabiedrībā patērētāju attieksme pārsniedz kritisko masu, sākas lavīna – zūd pilsoniskā atbildība par savu valsti un kopējo labumu. „Kad nav skaidras vērtību skalas un pārsvaru sāk gūt manas personīgās intereses, mana bauda vai ērtības dzīvē, vai mana draugu loka intereses, tad sākas problēmas,” norādīja arhibīskaps.

Lai Eiropa nesabruktu, Stankevičs aicina atgriezties pie saknēm jeb trim pīlāriem, uz kuriem būvēta Eiropa, tie ir kristīgā atklāsme, sengrieķu filozofija un romiešu tiesības. „Eiropeiskuma pamatā ir vērtības, kas ir Evaņģēlijā balstītas. Pietiek, ja vienu vai divas [vērtības] sāk skalot ārā, karkass sāk šķobīties, tagad tiek skalotas ārā vērtības,” viņš secināja.

 


Написать комментарий