Beness Aijo par apstākļiem cietumā nesūdzas

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu aizdomās turētais nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo par apstākļiem cietumā nesūdzas un disciplīnas noteikumus nav pārkāpis, aģentūra LETA noskaidroja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Aijo bijusi saruna ar Rīgas Centrālcietuma priekšnieku, taču nekādas pretenzijas par apstākļiem cietumā viņš nav izteicis. Tāpat viņš administrācijai nav sūdzējies par veselības problēmām. Apcietinātais uzturas divvietīgā kamerā kopā ar vēl kādu ieslodzīto.

Aijo Centrālcietumā nonācis jau otro reizi. 2006.gadā viņš nokļuva cietumā pēc tam, kad tika sākta izmeklēšana par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu.

Pēc atbrīvošanas no cietuma viņš vērsās pie masu medijiem, apgalvojot, ka cietumā viņš mocīts un spīdzināts. Aktīvists nosūtīja vēstuli ģenerālprokuroram un Augstākās tiesas priekšsēdētājam par to, ka cietumā viņu ir spīdzinājuši kameras biedri, bet specdienestu pārstāvji spieduši lietot psihotropās vielas. IeVP šos apgalvojumus nosauca par klaji nepatiesiem.

2006.gadā Rīgas apgabaltiesa Aijo mainīja drošības līdzekli un saistībā ar nacionālboļševiku aktīvista cukura diabētu atbrīvoja no ieslodzījuma, nododot policijas uzraudzībā. Apcietinājumā viņš pavadīja piecus ar pusi mēnešus.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā aģentūra LETA noskaidroja, ka Aijo pagaidām nav pārsūdzējis tiesas lēmumu, ar kuru viņam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Tikmēr Drošības policijā aģentūrai LETA joprojām atturas komentēt, tieši par kādiem noziegumiem Aijo tiek turēts aizdomās.

LETA jau ziņoja, ka Aijo tika aizturēts 14.maijā Rīgas lidostā. DP paziņojumā presei iepriekš norādīja, ka Aijo tika izraidīts no Ukrainas, jo, neievērojot iepriekš uzlikto aizliegumu iebraukt šajā valstī trīs gadus, kopā ar vēl diviem aktīvistiem maija sākumā tomēr centās nelegāli iekļūt Ukrainā.

Šī Aijo ir jau otrā lieta par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu. Rīgas apgabaltiesa 2005.gada novembrī viņam piesprieda brīvības atņemšanu uz deviņiem mēnešiem. Apelācijas instances tiesa vēlāk cietumsodu aizstāja ar 9600 latu (13 660 eiro) naudas sodu, savukārt kasācijas sūdzība lietā tika noraidīta.

Ukrainas robežsargi nesen aizturēja Aijo, kurš vēl ar diviem citiem cilvēkiem centās nelegāli iekļūt Ukrainā, apejot robežpunktu, paziņoja Ukrainas Robežsardzes valsts dienests. Pārbaudē pie viņiem tika atrasta video un fotoaparatūra, Luhanskas apgabala karte, "Donbasa tautas zemessardzes" caurlaide un maskēšanās drēbes.

Aijo martā iesaistījās Krimas "pašaizsardzības spēkos", kur bija pazīstams ar iesauku "Beņa-Antimaidans".


Написать комментарий