Daugavpiliešus aicina palīdzēt izdomāt bruņurupučiem vārdus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pirmo reizi Latvijas vēsturē brīvībā tiks palaisti purva bruņurupuči, kuri ir iekļauti Sarkanajā grāmatā un tiek uzskatīti par izmirušu sugu.

Tas kļuva iespējams, pateicoties talantīga zinātnieka un Latgales zoodārza direktora Mihaila Pupiņa un viņa komandas iniciatīvai, jo viņi dažu gadu laikā piedalījās ES projektā LIFE+, kura mērķis ir retu rāpuļu un amfībiju aizsardzība.

Pēc M.Pupiņa vārdiem, purva bruņurupučus pētīja 5 gadus un tagad viņus nolemts palaist brīvībā.  

„Tas ir kā kuģa kristības. Šampanieša pudeli nesasitīsim, bet nolēmām, ka bruņurupučiem jādod vārdi, jo viņu ceļojums būs garš – ne mazāk kā 100-110 gadu ilgs”, uzskata zinātnieks.

Tādējādi Daugavpils iedzīvotāji var iekļūt vēsturē un palīdzēt izdomāt vārdu 3 bruņurupučiem – divām kautrīgām meitenēm un brašam puikam.

Latgales zoodārza direktors atzīmēja, ka gribētos, lai bruņurupuču vārdi būtu skanīgi, simboliski, ne pārāk sarežģīti, saprotami un aktuāli arī pēc 100 gadiem – tieši tik ilgs ir purva bruņurupuču mūžs.  

Jāatzīmē, ka tie nav parasti bruņurupuči – katrs no tiem ir vecākais savā grupā. Izrādījās, ka kopumā brīvībā palaidīs 42 bruņurupučus, kuri tagad dzīvos Silenes parka ūdenstilpnēs.  

Pēc M.Pupiņa vārdiem, bruņurupuči, kuriem pilsētnieki izdomās vārdus, pieskatīs pārējos. Neskatoties uz to, ka viņiem tiks piešķirti arī individuālie numuri, dokumentos tiks ierakstīti tieši bruņurupuču vārdi. Pilsētnieku ierosinājumi līdz 31.maijam iesniedzami Latgales zoodārzā, tos var pierakstīt uz lapiņas, norādot tajā arī savu vārdu, uzvārdu, vecumu, kontaktinformāciju, tāpat šo informāciju var sūtīt uz e-pastu sekretare@erfolg.lv.

„Tā būs purva bruņurupuču atgriešanās Latvijas teritorijā, jo viņi dzīvoja šeit ilgi pirms cilvēkiem un apdzīvos šo teritoriju vēl ilgus gadus. Bruņurupuči mūsu dīķos pilda to pašu funkciju, ko krokodils Āfrikā – viņi ir vislielākie un visspēcīgākie dzīvnieki ūdenstilpnē”, paskaidroja M.Pupiņš.

Daudzās pasaules valstīs bruņurupucis ir gudrības, miera, bagātības simbols. Ne velti uz pirmajām monētām tika attēloti tieši bruņurupuči. Turklāt bruņurupucis ir Daugavpils simbols, tādēļ pilsētniekiem noteikti jāpalīdz izdomāt viņiem vārdi.



Написать комментарий