Latvijas ukraiņu pārstāvis: Tādus kā Lembergs ir jāpadzen

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

«Tādus kā Lembergs ir jāpadzen un viņiem vispār nedrīkst ļaut balotēties vēlēšanās.

Attiecībā uz Lembergu var pielietot teicienu, ka «zivs pūst no galvas»,» intervijā portālam BNN teic Latvijas Ukraiņu kongresa vadītājs Nikolajs Pavļuks, komentējot Ventspils mēra Aivara Lemberga izteikumus, kas vērsti pret NATO karavīriem.

Lūgts vērtēt Lemberga izteikumus par NATO karavīriem, tostarp apgalvojot, ka vienīgais labums no tiem būs prostitūtām, Pavļuks teic, ka tās ir tukšas runas.

Kā zināms, Lembergs nosūtījis vēstuli NATO virspavēlniekam Andersam Fogam Rasmusenam, kurā prasa NATO ģenerālsekretāra atvainošanos Latvijas valstij un tautai par NATO karavīru nosūtīšanu uz Latviju. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atzinis, ka ārvalstu vēstnieki jau šobrīd vaicā, kā saprast Lemberga izteikumus, kura pārstāvētā partija ir valdībā.

Turklāt Krievijas valsts medijs Russia Today (RT), lai paustu kritiku pret NATO spēku atrašanos Ventspilī, izmantojis Lemberga spilgtos izteikumus. Publikācijā, kuras virsraksts ir – «Čurā publiski, uzvedas kā okupanti: Latvijas pilsētas mērs sūdzas par NATO jūrniekiem», – Krievijas valsts medijs nosodījis NATO spēkus Latvijā, vairākkārt citējot Lembergu. RT citējis «daiļrunīgo NATO un Latvijas sadarbības kritiķi Lembergu», pieminot, ka NATO jūrnieki Ventspilī uzvedās kā cūkas un okupanti, kas neciena Latvijas suverenitāti.

Tāpat Pavļuks portālam BNN atzinis, ka redz draudus tam, ka Latvijā var atkārtoties Ukrainas scenārijs, un, viņaprāt, Latvijas apdraudējumu veicina arī eiroparlamentārietes, Latvijas Krievu savienības līderes Tatjanas Ždanokas īstenotās aktivitātes Ukrainā un Moldovā. «Es nesaku, ka tas var notikt rīt vai parīt, bet tas var notikt. Es arī Saeimas deputātus aicinu nolaisties no saviem augstumiem un paskatīties, kāds ir cilvēku noskaņojums Latgalē, līdz Jēkabpilij, kas tur notiek, un neatstāt visu pašplūsmā,» tā Pavļuks.

Pēc viņa sacītā, «noskaņojums Latgalē šobrīd ir tāds, kāds ir, un ir cilvēki, kas ir ieinteresēti, lai arī Latvijā atkārtojas Krimas scenārijs. Es neizslēdzu iespējamību, ka Krievija pēc jebkura sauciena pēc palīdzības var steigties «palīgā»,» teic Ukraiņu kongresa vadītājs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Ukraiņu kongress, tā vadītāja Nikolaja Pavļuka personā šonedēļ vērsies pie tieslietu ministres Baibas Brokas ar prasību aizliegt Tatjanas Ždanokas politiskās organizācijas Latvijas Krievu savienība darbību Latvijā.

Iesniegumā Latvijas Ukraiņu kongress norāda, ka tieslietu ministrei ir tiesības Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37.panta kārtībā pārņemt Uzņēmumu reģistra pilnvaras šajā lietā, norādot uz virkni Tatjanas Ždanokas Latvijas neatkarībai pretējām darbībām.

«Ukrainas Republikas Krimas autonomās republikas teritorijā notikuši notikumi, kas vērsti pret Latvijas Republikas neatkarību un teritoriālo integritāti, turklāt Tatjana Ždanoka Krievijas Federācijas teritorijā piedalās organizācijas darbībā, kura ir vērsta uz Padomju Sociālistisko Republiku Savienības atjaunošanu, kas pārkāpj Latvijas Republikas tiesības uz teritoriālo integritāti un kura atbalsta Krievijas Federācijas bruņoto agresiju Ukrainas Republikā, kā arī Krimas autonomās republikas nelikumīgo okupāciju un aneksiju,» teikts Ukraiņu kongresa paziņojumā.

«Atbilde no tieslietu ministres Brokas nav saņemta, taču rīcība no viņas puses tiek gaidīta un Ukraiņu kongresam ir padomā arī citi plāni, kā panākt Ždanokas pretlikumīgās darbības un viņas pārstāvētās Latvijas Krievu savienības aizliegumu,» norāda Pavļuks.

BNN jau ziņoja, ka arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Kārlis Šadurskis vērsies pie tieslietu ministres Baibas Brokas ar iesniegumu, kurā prasa apturēt partijas Latvijas Krievu savienība (agrāk PCTVL) prettiesiskās darbības un vērsties tiesā par partijas darbības apturēšanu uz sešiem mēnešiem.

Kā norādīja deputāts, ja partija nepildīs tiesas nolēmumu par darbības apturēšanu, būs nepieciešams vērsties tiesā ar pieteikumu izbeigt partijas darbību Latvijā, jo tā pārkāpj savus statūtus un tās darbībā saskatāmas rīcības, kas vērstas pret Latvijas konstitucionālo iekārtu un valsts neatkarību.

Pamatojoties uz politisko partiju, valsts pārvaldes iekārtas un prokuratūras likumiem, kā arī citiem likumdošanas aktiem, tieslietu ministram un Ģenerālprokuratūrai ir tiesības veikt darbības, lai politiska partija pārtrauktu veikt prettiesiskas darbības, vērsties tiesā par darbības apturēšanu un ar pieteikumu izbeigt partijas darbību.

Šadurskis iesniegumā norādījis, ka Latvija ir neatkarīga, demokrātiska republika un no Satversmes 1.panta izrietošie tiesību principi uzliek par pienākumu politiskai partijai darboties Latvijas neatkarības, demokrātisma, tiesiskuma nostiprināšanas ietvaros.

«Atsevišķas pazīmes liecina, ka Latvijas Krievu savienības līdzpriekšsēdētāja Tatjana Ždanoka veic sistemātisku darbību, lai vājinātu Latvijas demokrātisko iekārtu, kā arī iekļautu Latvijas teritoriju citā valstiskā veidojumā, likvidējot teritoriālo integritāti un faktisko neatkarību,» norādīja Šadurskis, piebilstot, ka minētās darbības liecina arī par atbalstu genocīdam pret cilvēci, kas tiek īstenots Krievijas okupētajā Ukrainas Krimas pussalas teritorijā.

Ždanokas aktivitātes un ārvalstu vizītes var saistīt ar Kremļa režīma interešu un ietekmes atbalstīšanu bijušajā PSRS teritorijā, uzskata Šadurskis. Par to liecinot nesenās vizītes Ukrainā un Moldovā, kuru mērķis ir provocēt sabiedrības šķelšanos un valsts iekšēju nemieru raisīšanu, kas vēlāk, līdzīgi kā Krimas aneksijas rezultāts, Krievijai var būt iegansts jaunu teritoriju un kaimiņvalstu okupācijai.

Iesniegums ir nosūtīts arī Latvijas Ģenerālprokuratūrai.


Написать комментарий