Daugavpiliešus aicina palīdzēt veidot Lielo Augšdaugavas musturdeķi

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, 2011.gadā Starptautiskās akcijas „Muzeju nakts” laikā Naujenes Novadpētniecības muzejs aicināja interesentus piedalīties neparastā akcijā, kuras ietvaros visas čaklās rokdarbnieces uzsāka Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošanu, ietamborējot vai ieadot deķī Latgales pļavu puķu rudens košumu un Daugavas loku gleznaino skaistumu. Deķa veidošana sākās par godu muzeja 15 gadu jubilejai.

Sākotnēji tika plānots, ka musturdeķis būs 500-600 metrus garš. Musturdeķa veidošanas mērķis ir vairāku gadu desmitu garumā izveidot lielāko musturdeķi Latvijā, kuru varētu nostiept no viena Daugavas krasta līdz otram, iesaistot šī deķa veidošanā pēc iespējas vairāk cilvēku un iekļūstot Ginesa rekordu grāmatā.   

Pirmais musturdeķa fragments – 100 x 180 cm tapa no 85 kvadrātiņiem. Tā tapšanā pirmā iesaistījās Naujenes pagasta rokdarbnieces.  Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošanas akcija turpinās un, lai iesaistītos akcijā, nepieciešams jebkurā tehnikā un krāsā noadīt, noaust vai notamborēt 10 x 10 cm vai 20 x 20 cm lielu rokdarba fragmentu-(s) (kvadrātu).

Aizvadītajā svētdienā, 25.maijā, XX Starptautiskajā tautas mākslas festivālā „Augšdaugava” pasākuma apmeklētāji varēja apskatīt musturdeķa daļu. Tā tika atvesta ar plostu un nodemonstrēta visiem interesentiem.

Patlaban izveidots 100 metrus garš musturdeķis, taču, lai iekļūtu Ginesa rekordu grāmatā, tam jābūt 5 reizes garākam.

Pēc Naujenes Novadpētniecības muzeja direktores Evitas Kusiņas-Koļesnikas vārdiem, daudzi šī gada festivāla apmeklētāji bija ieradušies ar noadītiem vai notamborētiem rokdarba fragmentiem un tie papildināja musturdeķi.

Muzeja darbinieki aicina daugavpiliešus un novada iedzīvotājus aktīvāk piedalīties šajā akcijā un palīdzēt izveidot Lielo Augšdaugavas musturdeķi.



Написать комментарий