Augstskolas dodas kopīgā cīņā pret plaģiātismu studentu darbos

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Astoņas Latvijas augstskolas spērušas soli uz priekšu plaģiātisma ierobežošanā un izveidojušas kopīgu akadēmisko darbu datubāzi. 

To, vai iesniegtajā darbā autors ir vai nav piesavinājies citu idejas un tekstus, pārbaudīs šim nolūkam izstrādāta datorprogramma, piektdien, 30.maijā, vēsta Latvijas Televīzijas Panorāma.

Panorāmas satiktās 3.kursa žurnālistikas studentes atzīst, ka sākumā kopīgas datubāzes izveidošana likās nedaudz biedējoša, "jo jebkurā gadījumā tā vai citādi var sanākt plaģiāts. Pēc tam jau saproti – ja raksti pats, tas nekādi nevar būt cita darbs."

Augtskolas, kas šopavasar vienojušās par kopīgas datubāzes izveidi, ir Latvijas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Daugavpils Universitāte, Rēzeknes Universitāte, Liepājas Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, RISEBA un Ekonomikas un Kultūras augstskola. Plānots, ka sistēmai ar laiku pievienosies arī Rīgas Tehniskā universotāte.

Datorprogramma pārbauda katru elektroniski iesniegto darbu, ziņojot, ja atrasta sakritības, taču gala lēmumu par to, vai darbs ir atzīstams par plaģiātu, pieņem atbildīgais pasniedzējs.

Plaģiātismā pieķertajiem sekas dažādās augstskolās atšķiras – studentu var ne tikai nepielaist pie darba aizstāvēšanas, bet pat izslēgt no skolas, ziņo Panorāma.


Написать комментарий