Alkohola īpatsvars kopējos tēriņos: Igaunija līdere; Latvijai un Lietuvai piektā vieta

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Igaunijas iedzīvotāji kļuvuši par līderiem pasaulē, vērtējot viena iedzīvotāja alkoholam atvēlēto līdzekļu īpatsvaru kopējos tēriņos.

Proti, viens igaunis alkoholiskajiem dzērieniem atvēl 6,5% no kopējiem izdevumiem, bet vidēji pasaulē šis rādītājs ir 1,5%. Vērtējot alkoholam atvēlētos līdzekļu īpatsvaru kopējos tēriņos, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji ierindojas piektajā vietā ar 5,3% aiz Krievijas (5,8%), Baltkrievijas (5,5%) un Peru (5,4%), liecina Euromonitor International pētījums.

Turklāt Euromonitor International prognozē, ka tvāko septiņu gadu laikā Igaunija apsteigs Somiju, Šveici, Norvēģiju un Jaunzēlandi, kļūstot par līderi starp valstīm, kurās vidēji viens iedzīvotājs tērē visvairāk līdzekļu alkoholiskajiem dzērieniem.

Šogad visvairāk līdzekļu alkoholiskajos dzērienos tērējuši cilvēki Somijā, kur viens iedzīvotājs stiprajam alkoholam, vīnam un alum gada laikā atvēlējis 844 ASV dolārus.  Nākamās vietas alkohola topā ieņem Šveices iedzīvotāji ar 788 ASV dolāriem, Norvēģijas iedzīvotāji ar 788 ASV dolāriem, Jaunzēlandes iedzīvotāji ar 744 ASV dolāriem un Igaunijas iedzīvotāji ar 663 ASV dolāriem.

Laika periodā no 2008. gada līdz 2013. gadam visstraujāk līdzekļu apjoms, ko viens iedzīvotājs atvēl alkoholam, audzis Honkongā, Ķīnā, kur tas no 91 ASV dolāra pieaudzis līdz 325 ASV dolāriem. Savukārt visstraujākais kritums bijis vērojams Indijā, kur 2008. gadā viens cilvēks alkoholam tērēja 8,4 ASV dolārus, bet 2013. gadā – 6,3 ASV dolārus. Jābilst, ka Indijā vairākos štatos alkohola lietošana ir aizliegta ar likumu.


Написать комментарий