Čehija uzstājas pret NATO klātbūtnes pastiprinājumu Eiropā 1

foto: news.mail.ru
foto: news.mail.ru

Čehijai nav vajadzīgs NATO militārās klātbūtnes pastiprinājums Eiropā, paziņoja Čehijas premjerministrs Boguslavs Sobotka, komentējot ASV prezidenta Baraka Obamas vārdus par to, ka NATO plāno pastiprināt savu militāro klātbūtni Eiropas valstīs.

„Čehijas Republika nepieder un nepiederēs tām valstīm, kuras uzstājas par NATO militārās klātbūtnes pastiprinājumu Eiropā”, – sacīja Sobodka un pauda pārliecību, ka tuvākajos gados šī tēma neatradīsies dienas kārtībā, bet viss ir atkarīgs no politiskās situācijas attīstības kontinentā, – ziņo vz.ru.

Sobotka pieļāva iespēju, ka dažas Eiropas valstis, piemēram, Polija vai Baltijas valstis var vērsties ar šādu priekšlikumu pie NATO vadības, bet Čehijai pēc viņa vārdiem nekas tāds nav vajadzīgs.

Otrdien Čehijas laikraksts Pravo veica savu lasītāju aptauju par tēmu: „Vai jūs atbalstāt ASV militārās klātbūtnes Eiropā pastiprināšanu?”. Par pastiprināšanu, bet ne Čehijā, izteicās 1,8% aptaujāto, par pastiprinājumu, ieskaitot klātbūtni Čehijā, izteicās 39% aptaujāto, pret pastiprinājumu – 59,2% respondentu.

Atgādināsim, ka otrdien Obama paziņoja, ka viņa valsts pastiprinās militāro kontingentu Austrumeiropā un atbalstīs sabiedroto aizsardzības spējas, kuras neietilpst NATO, tai skaitā Ukrainā.

Bez ASV „aizstāvēt Austrumeiropu” plāno arī NATO. Pirmdien ASV pastāvīgais NATO pārstāvis Duglass Ljuits paziņoja, ka alianse domā pastiprināt klātbūtni šajā reģionā līdz 2014. gada beigām.

Krievijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Sergejs Šoigu nesen paziņoja par ASV un NATO militāro spēku bezprecedenta aktivitātes pieaugumu Austrumeiropā pie Krievijas robežām.

Pirms tam NATO saistībā ar notikumiem Ukrainā nolēma izvietot papildus militāro personālu „kaujas gatavības palielināšanai un mācību rīkošanai”, kā arī pārskatīt aizsardzības plānus. Turklāt alianse nolēma pastiprināt gaisa telpas patrulēšanu Eiropas austrumos, nosūtīt kuģus uz Baltijas jūru un Vidusjūras austrumiem.


Написать комментарий

Slidenajiem 'cehiem ,jau nav robee'zas ar Krieviju!