ARD: Vācija atteicās „atvērt maku” NATO vajadzībām

foto: mya.so
foto: mya.so

NATO ģenerālsekretārs aicina alianses valstis palielināt militāros izdevumus.

Turklāt ARD atzīmē, ka lielas cerības tika liktas tieši uz Vāciju – valsti ar stiprāko ekonomiku Eiropā. Bet Vācijas aizsardzības ministre Ursula fon der Leiena atbildēja ar atteikumu. Tā vietā viņa ieteica NATO mainīt pieeju līdzekļu sadalījumam.

Obama pieprasa no Eiropas militāro izdevumu pieaugumu. To pašu no alianses dalībvalstīm pieprasa arī NATO ģenerālsekretārs. Valstu vadītāji pirmo reizi ilgu gadu laikā sāk domāt par saviem militārajiem budžetiem. Turklāt Vācijas ministre Ursula fon der Leiena šodienas NATO sēdes laikā Briselē uzreiz nospieda bremzi. Ar detaļām Begtina Šarkus.

NATO gaidīja no Ursulas fon der Leienas nopietnu atbalstu. Vispirms finansiālu. Valstij ar stiprāko ekonomiku Eiropā lielāks IKP procents jātērē NATO vajadzībām – to pieprasa organizācijas ģenerālsekretārs, tomēr pagaidām bez rezultātiem, – ziņo russian.rt.com.

Ursula fon der Leiena, Vācijas aizsardzības ministre: Domāju, ka šo tēmu nepieciešams rūpīgi apspriest. Jautājums nav par procentiem. Jautājums vispirms ir par efektīvu līdzekļu izmantošanu un to sadales paņēmienu aliansē.

Tomēr ministre ir gatava demonstrēt solidaritāti. Polijas, Dānijas un Vācijas militārpersonas jau dienē Polijas Ščecinas pilsētas korpusā. Šobrīd tiek plānots korpusu modernizēt un pastiprināt. Vācija vēlas uz turieni nosūtīt vēl 60 karavīrus. 

Ursula fon der Leiena: Tas nozīmē, ka, pirmkārt, mēs paaugstināt militārās gatavības pakāpi no vidējas līdz augstai. Otrkārt, mēs uzlabosim iespēju izmantot karavīrus nekavējoties. Turklāt korpuss ievērojami paplašināsies.

Augstu stāvoši ģenerāļi aliansi kritizē: pēc viņu vārdiem NATO spēki ir pārāk gausi.

Ģenerālsekretārs Rasmusens vēlas izstrādāt jaunu NATO stratēģiju. Viņš atklāti atbalsta Obamas lēmumu palielināt ASV militāro kontingentu Austrumeiropā.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens: Mēs atbalstām Amerikas vadošo lomu. ASV veic svarīgus drošības nodrošināšanas pasākumus. ASV ātri reaģēja uz nelikumīgajām Krievijas militārajām darbībām.

Tiek gaidīts, ka divu dienu NATO sēde nenesīs lielus augļus. Valdību vadītāji domā tikties septembra sākumā un iezīmēt nākotnes perspektīvas.


Написать комментарий