Skandāls: Aprūpes centrā seksuāli izmanto pacientus

foto: chr.aif.ru
foto: chr.aif.ru

Ja otrdien netiktu publiskots Ģenerālprokuratūras brīdinājums labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS), iespējams, sabiedrība nemaz neuzzinātu par kārtējo šokējošo atgadījumu, kas apliecina, ka sociālās aprūpes sistēmu ne tuvu nav izdevies sakārtot, raksta "Diena".

Marta beigās Valsts sociālā aprūpes centra "Zemgale" filiālē "Ziedkalne" saņemts anonīms telefona ziņojums, kas atklāja, ka centrā notikusi seksuāla vardarbība pret vairākiem klientiem, ko veicis kāds cits šīs pašas iestādes iemītnieks. Pēc zvana saņemšanas filiālē pārbaudītas klientu lietas, dežūrburtnīcas un citi dokumenti, tāpat veiktas sarunas ar iemītniekiem un darbiniekiem.

Aprūpes centra "Zemgale" direktors Ilgonis Leišavnieks, kura pakļautībā ir visas centra filiāles, arī "Ziedkalne", "Dienai" atklāja, ka todien strādājušās darbinieces vēlāk teikušas, ka par sūdzībā minētajiem faktiem viņām nekādas informācijas neesot. Tajā pašā laikā dežūržurnālā veikts ieraksts, ka konkrētajā datumā kāds klients atradies alkohola reibumā.

"Citi klienti sūdzas, ka viņš draud un seksuāli uzmācas," liecina izraksts no dežūržurnāla.

Šīs pašas dienas ierakstos izklāstīts fakts, ka ir cietušais, cikos izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība un policija, cikos cietušais aizvests uz slimnīcu.

Vīrietim konstatēts ļoti liels orgānu iekaisums un bijusi steidzami nepieciešama ķirurga konsultācija. Vēl dažas dienas vēlāk ģimenes ārsts cietušajam nozīmējis ķirurga konsultāciju ar diagnozi "taisnās zarnas izkrišana". Sarunās ar citiem centra klientiem atklājies, ka vardarbīgā persona seksuāli izmantojusi vairākus citus klientus.

"Seksuālo vardarbību viņš vērsis gan pret zēniem, gan meitenēm. Es brīnos, kā var nepamanīt, ka kliedzošu sievieti no vestibila velk uz trešo stāvu, lai seksuāli izmantotu," neizpratni pauž Leišavnieks.

Viņš ar iesniegumu vērsās Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu un aicinot izvērtēt filiāles darbinieku un amatpersonu darbību. Neilgi pēc šī iesnieguma saņemts Labklājības ministrijas (LM) rīkojums par disciplinārlietas ierosināšanu pret Leišavnieku un centra juristu. Versijas par to, kāpēc tas izdarīts, atšķiras.

Sākotnēji izskanēja, ka iesniegums policijā diskreditējot aprūpes centru "Zemgale" un LM. Vēlāk - ka Leišavnieks vērsies policijā pret saviem darbiniekiem bez pienācīgas dienesta pārbaudes.

Kaut gan LM disciplinārsodu atcēla, centra vadītājs kopā ar savu kolēģi vērsās tiesībsargājošās iestādēs, un nupat Ģenerālprokuratūra labklājības ministram Augulim (ZZS) nosūtījusi brīdinājumu par to, ka nav pieļaujams vērsties pret amatpersonām, kas ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Kā "Dienai" atklāja prokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga, šāda brīdinājuma izteikšana nozīmē - Auguļa rīcībā ir konstatētas pazīmes, kas "liecina par prettiesiskas darbības iespējamību".

Pats Augulis otrdien Ģenerālprokuratūras argumentus par brīdinājuma izteikšanu nebija saņēmis. Viņš uzsvēra, ka neizprot pārmetumus.

"Man arī gribas saprast, vai tad ministrijas pret savām iestādēm nedrīkst veikt faktu pārbaudi, lai noskaidrotu, vai vadītājs atbilstošā situācijā visu ir darījis pareizi, vai bijis kāds pārkāpums. Man tā īsti nav saprotami argumenti, ko tad mēs nedrīkstam darīt," norādīja Augulis.


Написать комментарий