Virkne pasaules valstu atsakās no Ziemas Olimpisko spēļu rīkošanas

foto: ukrnews24.net
foto: ukrnews24.net

Olimpisko spēļu izmaksas vairumā gadījumu ir daudz lielākas par ekonomisko atdevi, ko tās sniedz.

Šī iemesla dēļ iedzīvotāju viedoklis licis pusei no pilsētām, kuras pretendē uz godu rīkot 2022.gada Ziemas Olimpiskās spēles, atsaukt savas kandidatūras, raksta "Business Insider".

No cīņas par tiesībām rīkot sporta pasākumu, pamatojoties uz iedzīvotāju balsojumiem, atteikušās Krakova Polijā, Minhene Vācijā, kā arī Sanktmorica un Davosa Šveicē.

Savu kandidatūru atsaukusi arī Stokholma, norādot, ka "ieņēmumi, visticamāk, būs mazāki, bet izdevumi – lielāki" nekā aplēsts.

Maz ticams, ka pašreizējos apstākļos šādus tēriņus atļausies Ļvova Ukrainā, kas joprojām pretendē uz olimpiādes rīkošanu, savukārt Norvēģijā pieaug sabiedrības pretestība pret Oslo kandidatūru.

"Business Insider" arī vērtē, ka iedzīvotāji un valstis pamazām apzinās, cik ekonomiski neizdevīga ir olimpiādes rīkošana.

To secinājis arī amerikāņu ekonomikas profesors Viktors Metisons, kurš norāda: "Valsts tēriņi, būvējot sporta infrastruktūru un rīkojot sacensības, neizbēgami liek valstij samazināt citu pakalpojumu apjomu, aizņemties vairāk vai celt nodokļus – visi šie faktori kavē ekonomisko izaugsmi".

Ekonomiskās grūtības tomēr nebiedē divus pretendentus no Āzijas – Almati pilsētu Kazahstānā un Pekinu Ķīnā. Starptautiskās Olimpiskās komitejas balsojums par 2022.gada olimpiādes mājvietu gaidāms 2015.gada 31.jūlijā.


Написать комментарий