G7 samitā no Krievijas pieprasījuši izpildīt četrus nosacījumus

foto: AFP
foto: AFP

Krievijas atteikšanās izpildīt prasības, kuras satur samita dalībnieku parakstītais dokuments, var novest pie jaunu ekonomisko sankciju noteikšanas.

Septiņu vadošo pasaules industriālo valstu (G7) vadītāji trešdien, 4. jūnija samitā Briselē vienprātīgi nosodīja KF par Ukrainas suverenitātes un teritoriālās nedalāmības pārkāpšanu, – ziņo russian.rt.com.

„Krievijas nelikumīgā Krimas aneksija un destabilizējošas darbības Ukrainas austrumos ir nepieņemamas, un tās jāaptur”, – kopējā G7 paziņojuma tekstu citē aģentūra dpa.

G7 valstu līderi pieprasa no Krievijas darbības, kuras rada uzticību un vērstas uz Ukrainas krīzes pārvarēšanu. „Mēs esam gatavi, ja notikumi to pieprasīs, pastiprināt sankcijas un noteikt ievērojamus papildus ierobežojumus, lai Krievija par savām darbībām samaksātu augstāku cenu”, – samita dokumenta tekstu citē aģentūra dpa.

G7 gatavs nākamo sankciju ieviešanai

Kā ziņo aģentūra dpa, samita dalībnieki pieprasījuši no Maskavas izpildīt četrus nosacījumus. Pirmkārt, atzīt 25. maijā Ukrainā notikušo vēlēšanu rezultātus un sadarboties ar jaunievēlēto Ukrainas prezidentu Petro Porošenko. Otrkārt, apturēt ieroču un kaujinieku pieplūdi uz Ukrainas austrumiem. Treškārt, pilnīgi atvilkt karaspēku no Krievijas un Ukrainas robežas. Un, beidzot, garantēt gāzes piegādes.

Komentējot samita lēmumu, Vācijas kanclere Angela Merkele lika skaidri nojaust, ka Krievijas atteikšanās var novest pie trešā līmeņa ekonomisko sankciju noteikšanas. Turklāt viņa uzsvēra, ka nav vērts gaidīt automātismu: jauno sankciju ieviešanai jābūt saskaņotai.

G7 valstu līderi atbalstīja ideju organizēt donorvalstu konferenci finanšu palīdzības sniegšanai Ukrainai. Tai pašā laikā G7 aicina Kijevu paātrināt Konstitūcijas reformas un ievērot pilsoņu tiesības, kuri dzīvo visos valsts reģionos, uzsākot konstruktīvu dialogu ar Austrumu apgabalu krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Tāpat samitā tika akceptēts ES plāns par starptautiskas konferences rīkošanu Ukrainā.

 


Написать комментарий