Broka nesaņem pielaidi valsts noslēpumam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pēc teju sešu mēnešu ilgušas pārbaudes nolēmis nepiešķirt tieslietu ministrei Baibai Brokai (Nacionālā apvienība) augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem.

Par to pēc tikšanās ar SAB ģenerāldirektoru Jāni Maizīti un koalīciju veidojošo partiju politiķiem žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Ņemot vērā neilgo laiku, kas palicis līdz oktobrī notiekošajām Saeimas vēlēšanām, valdības vadītāja nolēmusi neprasīt Brokas demisiju, taču neiebildīs, ja pati ministre atkāpsies no amata.

Turpmāk funkcijas, kas saistītas ar tieslietu ministra īstenoto SAB pārraudzību, īstenos pati Straujuma.

"Tā, protams, nav parasta situācija," komentējot SAB lēmumu, sacīja premjerministre, piebilstot, ka, acīmredzot turpmāk jau valdības veidošanas procesā būtu jāvērtē, vai potenciālajiem ministriem nebūs problēmas saņemt nepieciešamās atļaujas darbam ar valsts noslēpumu saturošiem dokumentiem.

SAB ģenerāldirektors Maizītis informējis Straujumu par apsvērumiem, kuru dēļ tieslietu ministrei nav piešķirta pielaide valsts noslēpumam, tomēr valdības vadītāja nolēmusi šos apsvērumus neatklāt.

Pirmdien tieslietu ministre Broka, kā ierasts, piedalās valdības sēdē un nešķiet noraizējusies par SAB lēmumu.

Broka jau izteikusies, ka tad, ja SAB liegs pielaidi valsts noslēpumam, tad viņa vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

Raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka Brokai pielaide nav izsniegta, jo neesot skaidrības par vairākiem faktiem, kas saistīti ar Brokas  kādreizējo darbību, proti, par sadarbību ar Ķemeru sanatorijas 
kādreizējo investoru "Ominasis Latvia", kā arī jautājumiem par viņas pārstāvētās Nacionālās apvienības sponsoru ietekmi uz partijas pieņemtajiem lēmumiem.

Broka kandidēja maija beigās notikušajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, taču netika ievēlēta.

 

 


Написать комментарий