Daugavpils dome lēma, kā rīkoties ar uz ielas atrastajiem cilvēku līķiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jaunajā deleģēšanas līgumā, kuru Daugavpils pašvaldība noslēgs ar municipālo uzņēmumu „Labiekārtošana–D”, atrunātas situācijas, kad un kādas darbības jāveic pašvaldībai gadījumā, ja uz ielas tiks atrasts cilvēka līķis.

Deputātu lēmumā par līguma slēgšanu atrunāts, ka līgums ir sastādīts, ņemot vērā MK noteikumus par nāves fakta konstatēšanas kārtību un nomirušā cilvēka nodošanu apbedīšanai. MK noteikumi paredz, ka gadījumā, ja mirušajam nav radinieku, vai ja viņa personība nav noteikta, apbedīšana jāveic pašvaldībai.

Deputāte Rita Strode interesējās, kādēļ šim jautājumam veltīta tik liela uzmanība, jo pašvaldība vienmēr ir izpildījusi šīs prasības un īpaša uzmanība tam netika pievērsta.

Vicemērs Pēteris Dzalbe paskaidroja, ka pēdējo divu gadu laikā bieži novērojamas situācijas, kad sabiedriskās vietās nomirst cilvēki, bet viņu radinieki atrodas ārzemēs. Tādēļ mirušā ķermeni nedrīkst aiztikt līdz brīdim, kamēr atbrauks radinieki. Tomēr grūti iedomāties situāciju, ja, piemēram, cilvēks, kurš ir nomiris autobusu pieturā, paliks tur līdz radinieku atbraukšanai, atzīmēja vicemērs.

Kamēr likumdošana nav pilnīga, pašvaldība pieņem noteikumus, kuri ļauj uzņēmumam „Labiekārtošana–D”, sazinoties ar radiniekiem, aizvest nomirušo uz morgu un piedāvāt apbedīšanas pakalpojumus.

Uz R. Strodes jautājumu, vai domes noteikumi var būt augstāki par valsts likumdošanu, P. Dzalbe atbildēja, ka valsts līmenī reizēm tiek pieņemti vēl absurdāki likumi. Piemēram, nesen viena no valsts struktūrām pašvaldībai paskaidroja, ka tai jārūpējas par vidi un savlaicīgi jāizved atkritumi, pie kuriem tika pieskaitīts arī bioloģiskā nāvē nomiris cilvēks.

Apspriešanas gaitā radās diskusija arī par to, vai Valsts policijai jāierosina krimināllieta, ja uz ielas atrasts līķis. Šajā jautājumā viedokļi dalījās. R. Strode palūdza juristiem pirms galīgā lēmuma pieņemšanas vēlreiz izskatīt likumu, lai pārliecinātos, ka Valsts policija nevēlas pārlikt savas funkcijas uz pašvaldību.


Написать комментарий