Profesors: Latvijai neizbēgt no viesstrādnieku viļņa 4

foto: Inga Kundziņa/AFI
foto: Inga Kundziņa/AFI

Latvija neizbēgs no viesstrādnieku viļņa, uzskata Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes profesors Mihails Hazans. Tādu viedokli eksperts pauda radio Baltkom, komentējot jaunākos datus par iedzīvotāju skaitu, saskaņā ar kuriem Latvijā dzīvo 1.975 miljoni iedzīvotāju.

"Sekas no ekonomiskā skatu punkta mums nav pārāk labas. Bēgļi – tās nav labākās zāles. Ir maz tādu valstu, kur pirmās paaudzes bēgļi uzreiz tiek integrēti. Otrā paaudze jau daudz maz. Viesstrādnieki ir viens no virzieniem, no kura nevar aiziet. Tāpēc ka dzimstības pieaugums nevar kompensēt to, ka zaudējam nācīiju aktīvajā vecumā, proti, no 18 līdz 35 gadiem. Pie mums katra sieviete nevar garantēti savas dzīves laikā dzemdēt divus bērnus," teica Hazans.

Eksperts uzskata, ka būs ne tikai jāregulē viesstrādnieku plūsma, bet arī jāiekļauj darba tirgū pensijas vecuma cilvēki.

"Tagad cilvēki +50 ir visproblemātiskākā grupa. Taču viņiem ir jābūt darba tirgū," uzsvēra profesors.

Tāpat viņš prognozēja, ka tuvākajā nākotnē latviešu skaits turpinās samazināties.

Jāpiebilst, ka, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, iedzīvotāju skaits Latvijā turpina samazināties – maija sākumā valstī dzīvoja 1 miljons 997,5 tūkstoši iedzīvotāju. Iedzīvotāju skaits samazinās gan dabiskā pieauguma (mirušo skaita pārsvars pār dzimušo skaitu), gan migrācijas dēļ.


Написать комментарий

Viesstrādnieku plūsma ! Kur ir tās darba vietas nekvalificētām darba rokām . Un vai mums ir vajadzīgas investīcijas pagājušā gadsimta nemodernām
investīcijām ?

ko tu tur profesoro daudz, es kaa viestraadnieks no anglijas nakamgad atgriezos latvija pavisam. busu viesstradnieks no anglijas, ja tos tu domaji, daudzi ja kas te plaano atgriezties tuvako paris gadu laika, ta ka taa vietaa lai kaut ko te fleiteetu saac domaat par algu pacelsanu vismaz liidz eiropas videejam liimenim.

smejaties vai raudat, bet kultuuras liimenis sliktaaks kaads mums ir no austrumu puses es domaaju nemaz nevar but.

Hazans pats izskatās pēc viesstrādnieka.

Написать комментарий