Daugavpils Izglītības pārvalde atspēkojusi informāciju par Poļu ģimnāzijas reorganizāciju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

4. jūnijā Latvijas MIL parādījās informācija par iespējamām izmaiņām skolu tīklā, kā arī mācību iestāžu saraksts, kurās pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem mācās nepietiekams skolēnu skaits.

Tādēļ, ka šajā diezgan garajā sarakstā nonākusi arī J. Pilsudska Valsts poļu ģimnāzija, Daugavpils Izglītības pārvalde sniedza savu komentāru.

„Poļu tautības pārstāvji sastāda apmēram 14% no Daugavpils iedzīvotāju skaita, te ir izveidojusies stipra un aktīva poļu kopiena un kultūras biedrība, kura uztur un popularizē savas tradīcijas”, – raksta Daugavpils Izglītības pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Pleša.

Tālāk savā atbildē Daugavpils Izglītības pārvaldes pārstāve atzīmē, ka 2006. gada 26. martā starp Latviju un Poliju tika parakstīts līgums, kura ietvaros puses uzņēmās nodrošināt dzimtās valodas, vēstures un kultūras mācības pirmsskolas izglītības iestādēs un skolās. Turklāt Latvijas un Polijas sadarbības programma no 2013. gada līdz 2016. gadam paredz sadarbību skolu renovācijas un attīstības atbalstā, pedagogu tālākizglītību un skolēnu apmaiņu.

Svarīgs ir arī tas, ka Daugavpils ir viena no tām retajām Latvijas pilsētām, kuras teritorijā šie līgumi tiek realizēti, un pastāv iespēja iegūt pirmsskolas un vispārējo vidējo izglītību poļu valodā.

Ar Daugavpils pilsētas vadības 1992. gada 25. maija lēmumu tika reorganizēts Daugavpils 29. bērnudārzs, kurš kļuva par 29. poļu bērnudārzu, kas ir cieši saistīts ar nākamo izglītības etapu -       J. Pilsudska Valsts poļu ģimnāziju.

A. Pleša uzsver, ka šī mācību iestāde piedāvā poļu valodas un Polijas vēstures apguvi, poļu valodas praksi un vasaras nometnes Polijas Republikā skolas skolēniem un skolotājiem. Turklāt Latvijas un Polijas Izglītības ministriju līgumu ietvaros skolā strādā Polijas skolotāji.

Kā argumentu, ka Poļu ģimnāzijai nedraud izmaiņas, tiek minēts arī tas, ka draudzīgā aicinājuma skolu vidū pēc 2012./2013. mācību gada centralizēto eksāmenu rezultātiem Latvijas 56 ģimnāziju vidū J. Pilsudska Valsts poļu ģimnāzija atradās 17. vietā.

Savukārt nākamajā mācību gadā (2014./2015.) uz skolu dosies 36 pirmās klases skolēni, bet 10. klasē mācīsies 22 skolēni.

„Šogad 6. jūnija preses konferencē izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, runājot par mazo skolu saglabāšanas iespējām, atzīmēja, ka 2014./2015. mācību gadā būtiskas izmaiņas nenotiks.

Ministre atgādināja, ka uz šo brīdi tik tiešām nav neviena normatīvā akta, kurš noteiktu vidusskolas 10. klases atvēršanas kritērijus atkarībā no skolēnu skaita.

Skolu reorganizācija, tai skaitā arī slēgšana vai jaunu atvēršana nevar notikt tikai centralizēti, tas atrodas pašvaldības kompetencē”, – atzīmēja speciāliste.

Nobeigumā A. Pleša atgādināja, ka 4. jūnijā tikšanās laikā ar ministri Druvieti Daugavpils vadība apstiprināja, ka tā ir ieinteresēta saglabāt un attīstīt savā administratīvajā teritorijā pastāvošo J. Pilsudska Valsts poļu ģimnāziju.


Написать комментарий