Valdība plāno minimālo algu palielināt par desmit eiro

foto: Delfi
foto: Delfi

Ņemot vērā ekonomiskās situācijas uzlabošanos un pozitīvās izaugsmes perspektīvas, nākamgad minimālo mēneša darba algu varētu palielināt līdz 330 eiro, jeb par desmit eiro, ziņo LETA.

Šo iespēju ceturtdien plānots pārrunāt Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, kurā piedalīsies arī labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) un sociālie partneri. LM norāda, ka priekšlikumu atbalsta Ekonomikas ministrija un varētu atbalstīt Finanšu ministrija.

Prognozējams, ka ekonomisko aktivitāšu pieaugums veicinās darba samaksas pieaugumu arī šogad, norāda LM speciālisti.

Pērn vidējā bruto darba samaksa, salīdzinot ar 2012.gadu, pieauga par 4,6% un bija 716 eiro. Salīdzinot ar 2010.gadu, pērn vidējā bruto darba samaksa bija par 13,1% lielāka.

Līdz ar vidējās bruto darba samaksas pieaugumu pakāpeniski palielinās reālā darba alga. Kā skaidro LM pārstāvji, pieaugot patēriņa cenām, reālās algas pieaugums iepriekšējos gados bijis mērens - 2011.gadā tā pieauga par 0,1%, bet 2012.gadā - par 1,6%.

Savukārt 2013.gada reālais atalgojums palielinājās par 5,6%, ko pamatā noteica patēriņu cenu saglabāšanās esošajā līmenī.

"Atsevišķas iedzīvotāju grupas, īpaši cilvēki ar zemu izglītības līmeni un kvalifikāciju, gados vecāki cilvēki, kā arī jaunieši, situācijas uzlabošanos izjūt mazāk," atzīst LM.

Statistika liecina, ka 2013.gada pēdējā ceturksnī salīdzinājumā ar 2012.gada attiecīgo periodu gan Latvijā, gan Lietuvā vidējā bruto alga pieauga līdzīgi - par 4,8%. Latvijā tā palielinājās no 703 līdz 737 eiro, bet Lietuvā no 646 līdz 678 eiro. Savukārt Igaunijā šajā periodā algas augušas straujāk - par 7,6% jeb no 916 līdz 986 eiro.


Написать комментарий