I. Bulaša: Skolu slēgšana nepietiekama skolēnu skaita dēļ radīs vēl lielākas problēmas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nesen Latvijas MIL parādījās informācija par iespējamām izmaiņām skolu tīklā, kā arī mācību iestāžu saraksts, kurās pēc Izglītības un zinātnes ministrijas datiem mācās nepietiekams skolēnu skaits.

Šajā slēgšanas riska pakļauto skolu sarakstā ir arī trīs Daugavpils novada skolas – Salienas, Vaboles un Zemgales vidusskola.

Lai saņemtu komentāru par šo jautājumu portāla Gorod.lv korespondents vērsās pie Daugavpils novada Izglītības pārvaldes vadītājas Irēnas Bulašas, kura paziņoja: faktam, ka trīs novada skolas iekļuvušas šajā sarakstā nav jābiedē. 

„Tas vienkārši ir skolu saraksts, kurās mācās mazs skolēnu skaits, bet tas nenozīmē, ka kāds domā tās slēgt. Turklāt lēmumu pieņem pašvaldība. Mūsu novada pašvaldība neizskata jautājumu par nevienas no mūsu skolām slēgšanu, bet tieši otrādi rod līdzekļus šo skolu finanšu atbalstam mazo klašu saglabāšanai”, – sāka I. Bulaša.

Turpinājumā Izglītības pārvaldes vadītāja atzīmēja, ka situācija būtu daudz nopietnāka, ja Ministru kabineta līmenī tiktu pieņemts likumdošanas akts par minimālo skolēnu skaitu klases atvēršanai: „Kad tiks noteikts minimālais bērnu skaits klasē, piemēram 15 vai 12, mums radīsies skolu slēgšanas problēma. Tomēr, ja šajā gadījumā ar pašvaldības līdzfinansējumu būs atļauts mācīt skolēnus, tad domāju, ka mēs neesam no tām pašvaldībām, kuras vēlētos tās slēgt”.

Kā dalījās Daugavpils novada Izglītības pārvaldes vadītāja, skolu direktoriem tomēr par šo situāciju pastāv bažas. Ja ņem vērā, ka Daugavpils novads atrodas pierobežā un piepilsētā un to, ka demogrāfiskā situācija ir diezgan bēdīga, tad skolu slēgšana nepietiekama bērnu skaita dēļ, neizskatot jautājumu konceptuāli, var novest pie „melno punktu” parādīšanās novada kartē.

„Es domāju, ka skolu slēgšana var radīt vēl lielākas problēmas – tukšus logus skolu ēkās, vēl lielāku iedzīvotāju atplūdumu no novada … Te ir ļoti daudz faktoru, viennozīmīgi atbildēt uz šo jautājumu nevar, bet arī atstāt tukšus ciematus nedrīkst”, – secināja I. Bulaša.


Написать комментарий