Bebrenes Bērnu žūrijas ekspertu ekskursija

foto: ilukste.lv
foto: ilukste.lv

2014. gada 3. jūnijā čaklākie Bebrenes bibliotēkas Bērnu žūrijas grāmatu lasītāji brauca ekskursijā uz Aglonu. Maršruta apskatāmie objekti bija: Kara muzejs, Aglonas bazilika, Maizes muzejs un atpūtas bāze „Aglonas Alpi”, ziņo Ilūkstes novada portāls.

Kara muzejā bija apskatāmi Otrā pasaules kara ieroči, kurus izmantoja vācu un krievu karaspēki. Eksponātus sava prieka pēc, daudzus gadus meklējis un vācis kopā ekspozīcijas īpašnieks Valdis Tumovs. Muzejā ieročus varēja ne tikai apskatīt, bet arī sajust to spēku - aptaustot. Visi bērni varēja iesēsties armijas motociklā. Uzliekot galvā ķiveres un, ieģērbjoties virsnieku formas tērpos, varēja vēl labāk iejusties tā laika notikumos. Daudzi izmantoja šo iespēju un arī fotografējās.

Aglonas bazilikā, kur katru gadu 15. augustā pulcējas cilvēki, lai atzīmētu Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas dienu, tika apskatīta Marijas svētbilde un bijām Aglonas bazilikas pazemes baznīcā. Katrs bērns klusībā pie sevis varēja parunāties ar Dievu, lūgties par to, kas pašam šķiet svarīgs. Savam sirdspriekam un atmiņai katrs varēja iegādāties kādu suvenīru. Protams, mēs izmantojam arī iespēju padzerties no svētavota, nomazgāt seju, paņemt ūdeni un aizvest saviem vecākiem.

Maizes muzejā mūs uzņēma saimniece Zane, skaistā linu auduma tērpā. Sākumā visi tika iesaistīti graudu atpazīšanā un graudu izgaršošanā. Tālāk tika stāstīts secīgs maizes pagatavošanas process. Visiem bērniem bija iespēja iesaistīties graudu malšanas procesā, un bērni atzina, ka graudu malšanas darbs ir grūts. Pēc tam varēja degustēt jēlu maizes mīklu. Bez tā visa bija iespēja apskatīt savāktos eksponātus, kas saistīti ar maizes tapšanu - spriguļi, lizes, abras utt. Un ekskursijas noslēgumā visi ciemiņi tika cienāti ar svaigi ceptu rupjmaizi, rabarberu plātsmaizi un   zāļu tēju.

Izklaides sākās atpūtas bāzē „Aglonas Alpi”. Bērni aktīvai laika pavadīšanai izmantoja iespēju pārvarēt šķēršļus piedzīvojumu trasē. Enerģija tika izlietota, lēkājot uz batutā, un šūpojoties. Daudzi izmantoja iespēju rāpties pa tīklu, pārvarot savas bailes un parādot drosmi. Patīkamas emocijas un iespaidus ieguvuši visi Bērnu žūrijas eksperti devās mājup.

Lai tevī, lasītāj, valda lasītprieks un iespējams, ka TU nākošgad dosies neaizmirstamā ceļojumā pa Latviju.

Liels paldies Bebrenes pagasta pārvaldes vadītājai Benitai Štrausai par piešķirto autobusu un šoferim Jānim Vīķim par pacietību un izturību. Paldies Bebrenes pamatskolas skolotājai Martai Vanagai par atbalstu un palīdzību darbam ar Bērnu žūrijas ekspertiem.


Написать комментарий